fbpx

Posledice neodgovornega vedenja v času pandemije: V treh mesecih 50 tisoč preloženih otroških operacij

Foto: epa

V zadnjem času se je zaradi drugega vala pandemije covid-19, v katerem se je znašla tudi Slovenija, nemogoče izogniti novicam o wuhanskem koronavirusu. A tudi ostale številke posegov, ki so zaradi pandemije bili potisnjeni na stran so katastrofalne. Neodgovorno ravnanje posameznikov, politikov, pravnikov, svobodnih umetnikov ali samih novinarjev, ki so še pred kratkim na vsakem koraku oteževali delo vlade v boju s covid-19, ima veliko bolj daljnosežne posledice od zgolj obolelih za covid-19. V porastu je število smrti na domu, odpovedanih je na tisoče operativnih posegov, število zdravljenj rakavih obolenj se je zmanjšalo.

Koronakriza je v Veliki Britaniji vplivala na celoten zdravstveni sistem. Prihranjeno ni bilo niti zdravljenju rakavih obolenj, pediatriji ali boleznim srca in ožilja zaradi česar se je po analizi Urada za nacionalno statistiko (ONS) povečalo število smrti, kakor tudi prišlo do zamud v zdravljenju.

V treh mesecih, ko je bila država zaprta se je, po poročanju Breitbarta, število transplantacij organov zmanjšalo za dve tretjini. Številni, ki so že bili na seznamih za transplantacijo so umrli, medtem ko se je seznam čakajočih skoraj podvojil.

Prestavljenih 50 tisoč otroških operacij
Študija University College London, ki je bila objavljena v British Medical Journal je pokazala, da je v aprilu bilo za kar 66 odstotkov manj pacientov na zdravljenju s kemoterapijo. Zgodnje odkrivanje rakavih tvorb se je skrčilo za 89 odstotkov, zamude pa po vsej verjetnosti ne bo mogoče nadoknaditi še več let. Zaradi tega naj bi se, po pisanju Daily Mail, smrtnost zaradi raka samo v Angliji povečala za 20 odstotkov.

Prihranjeno ni bilo niti najmlajšim. Royal College of Paediatrics and Child Health poroča, da je bilo samo med marcem in majem 2020 v Angliji preloženih okoli 50 tisoč otroških operacij. Ob tem se je podvojila tudi stopnja posameznikov, ki trpijo za depresijo ali anksioznostjo. Prvi mesec zaprtja države naj bi skoraj vsak peti imel samomorilske misli.

Odgovorni so tisti, ki se obnašajo neodgovorno
Pri tem sej je potrebno zavedati, da so drastični preventivni ukrepi, kakršen je zapiranje države zadnja možnost, ki se je vsaka vlada na moč izogiba. Vedo namreč, kaj to prinaša. A po drugi strani, če se stanje epidemije v državi slabša je potrebno nekaj narediti. V določenih pogledih je lahko to izbira med veliko smrti v kratkem, ali določeno število smrti v daljšem časovnem obdobju. Potrebno je poudariti, da se tu osredotočamo samo na zdravje ljudi. Argument o tem, kako bomo preživeli, če si gospodarstvo zaradi krize ne opomore, je puščen ob strani.

Kampanja SD za šolo brez mask.

Zato je sila pomembno, da se predpisani preventivni ukrepi jemljejo resno, in dosledno spoštujejo. Posamezniki, politiki, novinarji, pravniki in ostali vplivniki, ki s svojim nasprotovanjem preventivnim ukrepom aktivno doprinašajo slabšanju epidemiološke slike v državi so tisti, ki bi morali imeti na vesti vse, ki trpijo zaradi posledic, ki jih s seboj neizogibno prinaša tudi zaprtje države. A pogosto so ti posamezniki, tako zelo zagledani sami vase, da ne čutijo niti trohice odgovornosti za dobrobit ostalih.

Ivan Šokić