fbpx

Posledice “neuvrščene” Erjavčeve politike: Slovenska veleposlanica v Izraelu morala na zagovor zaradi slovenske podpore proti-izraelski resoluciji v ZN

Karl Erjavec (foto: STA)

Izrael je zaradi slovenske podpore resoluciji Združenih narodov, ki je pozvala k mednarodni preiskavi domnevnega prekomernega nasilja nad izgredniki v Gazi, na zagovor poklical slovensko veleposlanico Barbaro Sušnik. Gre za posledico “neuvrščene” zunanje politike levega trojčka, ki je povsem zavozil mednarodni ugled Slovenije v svetu.

Po slovenski podpori resoluciji ZN, ki je pozvala k mednarodni preiskavi domnevnega prekomernega nasilja nad izgredniki v Gazi, je izraelsko zunanje ministrstvo poklicalo slovensko veleposlanico Barbaro Sušnik na zagovor. Enak tretma sta doživela še veleposlanika Španije in Belgije, ki sta bili po poročanju STA ravno tako med 29 državami, ki so podprle resolucijo.

Resolucija, ki predlaga, da mednarodna ekipa preišče “domnevne kršitve in zlorabe v kontekstu vojaškega napada na civiliste”, naj bi se ubadala s preučitvijo izgredov v Gazi ob odprtju ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu.

Resolucija kaže nastrojenost proti Izraelu
Izraelske oblasti so resolucijo označile za sramotno in proti-izraelsko, saj je po zadnjih uradnih podatkih od 62 ubitih Palestincev bilo 50 pripadnikov Hamasa, kar je potrdila tudi teroristična organizacija. Izrael vztraja, da njihova vojska “preprečuje nasilen vstop ljudi v državo”. Hamasovi teroristi se po drugi strani pritožujejo, da Izrael izgrede izrablja za izvajanje nasilja.

Slovenija je podprla resolucijo ZN o uporabi prekomerne sile IDF nad palestinskimi izgredniki. (Vir: Twitter)

Proti resoluciji sta sicer glasovali samo ZDA in Avstralija, a se je zato 14 drugih držav vzdržalo. Med njimi so Ukrajina, Hrvaška, Nemčija, Švica, Združeno kraljestvo, Madžarska, Japonska in Južna Koreja.

Ivan Šokić