Potovanja z letali odslej še nevarnejša? Teroristi iznašli način za nameščanje eksploziva v prenosne računalnike

Foto: epa

Teroristične organizacije so odkrile načine, kako namestiti eksploziv v prenosne računalnike in druge elektronske naprave, so prepričane ameriške obveščevalne agencije ter organi pregona. Pri tem najbolj ciljajo na komercialne letalske družbe.

ZDA in Velika Britanija sta prejšnji teden objavili nova pravila in uvedli prepoved elektronskih naprav  razen telefonov in zdravstvenih aparatov  na vseh poletih v ZDA z desetih mednarodnih letališč v državah Bližnjega vzhoda in severne Afrike.

V zadnjih nekaj mesecih zbrane informacije so botrovale sprejetju novih pravil na letih, so poročale ameriške televizije, ki so se sklicevale na vire v zveznem preiskovalnem uradu FBI ter drugih organih pregona. Nemška tiskovna agencija dpa poroča, da so teroristične organizacije pridobile celo letališko varnostno opremo, s pomočjo katere so testirale, ali lahko eksploziv v prenosnih računalnikih in drugih elektronskih napravah res spravijo skozi nadzor na letališčih.

Teroristi ciljajo na komercialno letalstvo
Na ameriškem ministrstvu za domovinsko varnost poročanj niso potrdili, agenciji dpa pa so v elektronskem sporočilu zapisali, da določenih obveščevalnih informacij ne komentirajo javno. “Zbrane informacije kažejo, da teroristične skupine ciljajo na komercialno letalstvo, pri tem pa na tihotapljenje eksploziva v elektronskih napravah,” so še zapisali. Ministrstvo je letalske združbe o novi politiki obvestilo 21. marca. Prepoved zadeva prenosne računalnike, tablice, igralne konzole, kamere in druge naprave, ki se morajo prevažati v prostoru za prtljago.

Nova pravila veljajo za polete v ZDA z največjih letališč na Bližnjem vzhodu, v Turčiji in severni Afriki. Gre za letališča v Kairu, Amanu, Kuvajtu, Casablanci, Dohi, Rijadu, Džedi, Istanbulu, Dubaju in Abu Dabiju.

M. P., STA

 • Carlo Magna

  JANEZA JANSO ZA SVETNIKA!!

  • janez cepec

   ja uhka, sm za, sam najprej motre umret, Bunksl

 • Olga

  Trump ima prav! Prepoved! Se bo našel spet kak pameten levaški sodnik in se zavzel za “uboge” teroriste!

 • Nata

  Tipi, ki se ukvarjajo s to ” dejavnostjo ” imajo dovolj denarja, da kupujejo, podkupujejo ljudi, ki se ukvarjajo s tehnologijo. In tako gredo vedno v korak z ostalimi.
  Kot perpetuum mobile. Ni konca, ne kraja barabijam.

 • Adolf Hitler

  upam da bodo prvo posilko poslana v israhell!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!