fbpx

Potratna bruseljska birokracija je zase porabila več tisoč evrov in zavajala, da je denar šel za uradne namene

Foto: epa

Bruseljska birokracija nam prikriva podatke, koliko porabi zase. Koliko davkoplačevalskega denarja so uradniki porabili, ne želijo izdati. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in zunanja ministrica EU Federica Mogherini sta v središču spora zaradi porabe več tisoč evrov. Nedavna preiskava razkriva, da sta denar porabljala za osebne namene, čeprav sta navedla, da gre za ”uradne misije”. 

Dokumenti, ki razkrivajo nezaslišan znesek potnih stroškov, so bili pridobljeni na zahtevo Access Info Europe, ki prebivalcem Evrope zagotavlja uradne informacije ter brani in promovira obveščenost ljudi. Omenjena skupina za človekove pravice iz Španije je razkrila visoke potne stroške, ki so jih v prvih dveh mesecih leta 2016 ustvarili uradniki EU. Čeprav je skupina Access Info vložila zahtevo za vpogled že pred tremi leti, Komisija EU ni želela razkriti svojih finančnih podatkov. Ko je prvič objavila dokument, ki zajema več mesecev, je bil ta očitno zelo preoblikovan, je dejal direktor skupine, Helen Darbishire, navaja Guardian.

Birokrati EU brez pomislekov trošijo davkoplačevalski denar
Dokumente, ki izdajajo prevare, je v torek javno objavila belgijska revija Knack. Ta skupaj s številnimi drugimi že dolga leta podpira nevladne organizacije v boju proti evropskim uradnikom. Objavljeni podatki kažejo, da je bilo v obdobju dveh mesecev porabljenih skoraj pol milijona evrov (492.249 evrov) za potne stroške. To je skupno za vseh 28 komisarjev, a dva najvišja predstavnika Evropske unije občutno izstopata.

Vsaj visoka predstavnica Evropske unije za zunanje zadeve in varnostno politiko bi lahko vedela, kako se ravna z denarjem. Znesek, ki ga je porabila, je eno največjih razkritij afere. Skupaj s svojim spremstvom je Mogherinijeva za let v Baku, Azerbajdžan, trošila denar, ki ga je porabljala za zasebne zadeve in osebne privilegije. S tem je presegla 75.000 evrov. Poročilo kaže, da je v dveh mesecih naredila za kar 96.091 evrov stroškov, poudarjajo pri RT.

Foto: epa

Juncker kot razlog prestižnega potovanja navaja delo: Težko pregledovanje dokumentov, ki je v skromnejšem okolju zanj očitno neizvedljivo
Predsednik Evropske komisije Juncker je zase in spremljevalno delegacijo osmih ljudi najel čartersko letalo. Leteli so v Rim, ravno tako februarja, da se sestanejo z visokimi italijanskimi uradniki. Obisk, ki je trajal samo en dan, je davkoplačevalce stal 26.351 evrov. Za ekstravaganten način potovanja so seveda začeli iskati izgovore in ga zagovarjati. Namestnica predstavnice Evropske komisije Mina Andreeva je dejala, da so bili stroški v primeru Junckerja upravičeni, ker ni bilo ”razpoložljivega komercialnega letala, ki bi bil primeren za dnevni red predsednika”. Ob ignoriranju dejstva, da so potovanja uradnikov EU preveč prestižna in si ti na svojih potovanjih privoščijo preveč privilegijev ter zasebne porabe davkoplačevalskega denarja, je Andreeva odvrnila, da so komisarji zatopljeni v ”trdo delo”, kot je ”branje dokumentov različnih datotek in njihovo označevanje”.

Potovanje v Rim je zaradi velike neobičajne vsote stroškov pritegnilo pozornost medijev. Pri drugih potovanjih je bil Juncker precej bolj ”pazljiv”, saj je v dveh mesecih, ko je potoval petkrat, zapravil (samo) 31.940 evrov.

Acces Info obljublja resno preiskavo potnih stroškov, EU pa dokumente skriva
Acces Info obljublja, da si bodo še naprej prizadevali za večjo preglednost delovanja Evropske komisije in napovedujejo razpravo o pravnih ukrepih, če EU ne bo povsem razkrila svojih stroškov. Konec prejšnjega meseca je podpredsednik komisije Frans Timmermans povedal, da bi bilo za Evropsko komisijo skoraj nemogoče objaviti podatke o potnih stroških. Ti naj bi bili nesorazmerni in bi kot objavljeni predstavljali težko breme. In kaj nam pove slednje? Če so stroški nezaslišano veliki, so seveda veliko breme. Ne le za EU, tudi za davkoplačevalce. Če si bruseljski birokrati lahko privoščijo tolikšno trošenje, lahko to tudi razkrijejo tistim, od katerih denar prihaja.

A. L.