“Potrebujemo suvereno Evropo”! Nekdanji avstrijski kancler podprl politiko Viktorja Orbana

Foto: EPA

V Budimpešti je spregovoril nekdanji avstrijski kancler Wolfang Schussel. V govoru je poudaril, da EU izgublja svojo identiteto ter podprl politiko madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana.

Evropa potrebuje skupne oborožene sile in skupno valuto ter “mora ohraniti svojo suverenost”, je na srečanju v Budimpešti v sredo dejal nekdanji avstrijski kancler Wolfgang Schüssel. Schüssel se je udeležil “Evropskega pogovora v Budimpešti”, ki ga je ob četrti obletnici smrti nekdanjega nemškega kanclerja Helmuta Kohla, organizirala fundacija Konrad Adenauer.

Schüssel je spominski dogodek izkoristil, da je občinstvo spomnil na velik vpliv, ki ga je imel Kohl na krščanske demokrate po Evropi. Poudaril je, da pokojni nemški kancler, nikoli ni pozabil na vlogo, ki jo je imela Madžarska pri rušenju železne zavese in evropski združitvi. “Ognjeni obroč obdaja zvezo, pomembno je, da zveza enotno govori o geopolitičnih vprašanjih,” je dejal Schüssel. Poudaril je potrebo po skupni evropski sili in plačilnem sistemu, na teh področjih pa tudi Evropa ne bi smela biti odvisna od drugih. Opozoril je tudi, da je treba o vprašanju človekovih pravic odločno spregovoriti.

Nekdanji avstrijski kancler pozdravil politiko madžarskega premiera Viktorja Orbana
Nekdanji avstrijski kancler je dejal, da kdor želi porušiti notranje meje, mora zaščititi tudi zunanje meje. Poudaril je, da sta Madžarska in Avstrija pravilno ravnali leta 2015, ko je milijon in pol ljudi med migracijsko krizo napadlo Evropo. Po mnenju Schüssela bi bil Kohl žalosten, da Fidesz ni več član Evropske ljudske stranke. Nekdanji kancler je poudaril, da se je treba odkrito in kritično pogovarjati med seboj in drug o drugem v EU, ne pa tudi izpodrivati ​​ljudi, kadar pride do nesoglasij.

Madžarski premier Viktor Orbán se je v pisarni v Budimpešti srečal tudi s Schüsselom, ki je na Facebooku objavil skupno fotografijo s komentarjem: “Stari prijatelj v Budimpešti.”

Luka Perš