fbpx

Povezovanje se je začelo: Pred bližajočimi volitvami na Hrvaškem se je oblikovala Desna liga

Bruna Esih, Karlo Starčević in Frano Čirko (vir: Kamenjar.hr)

Nov dan, nova desna stranka na Hrvaškem. Na bližajoče se parlamentarne volitve na Hrvaškem so bodo skupaj odpravile stranke Neodvisni za Hrvaško (NHR), Hrvaška stranka prava (HSP) in Generacija obnove (GO). Skupaj se bodo imenovali Desna liga, napovedujejo pa, da bodo za razliko od ostalih novooblikovanih desnih strank, oni avtentična desnica, ki gre na volitve z avtentičnimi ljudmi.

“Desna liga bo ponudila avtentične ljudi in program avtentične desnice,” je povedala predsednica NHR in nekdanja poslanka HDZ Bruna Esih.

Program Desne lige naj bi po pisanju Hina obsegal zaščito hrvaških nacionalnih interesov, ki po mnenju Esihove v prvi vrsti pomenijo zaščito državne meje. Ravno tako se zavzemajo za ohranitev hrvaške kune, energetsko neodvisnost, zaščito institucije zakona in družine ter zaščito življenja od spočetja do naravne smrti.

Zavarovati mejo in družino
Omenjeni program vsebuje tudi rezanje številnih davkov in spodbujanje podjetništva z namenom zmanjšanja števila brezposelnih ter rezanje števila zaposlenih v javnem sektorju. S tem želijo ohraniti pokojninski sistem.

Bruna Esih (Foto: Demokracija)

Esihova je pri tem poudarila, da bi bila koalicija med NHR, HSP in GO sklenjena že pred časom, a je v Hrvaški tako kot drugod po svetu nastopila koronakriza. Ravno tako je prepričan,a da bo koaliciji uspelo priti v Sabor, kjer pravi, da ne bodo za ceno mandata prodajali “svojih obrazov, poštenosti, stališč in ciljev.”

Spregovoril je tudi predsednik GO Frano Čirko, ki je bil nekoliko bolj konkreten. Nadzor na meji naj bi bil podoben kot na  Madžarskem, v koaliciji pa ostro nasprotujejo uvozu nekvalificirane delovne sile. Ravno tako so proti uvedbi skupnih evropskih davkov, proračunu in fiskalni uniji.

Čirko je povedal, da je energetsko krizo v državi potrebno reševati z dejanskimi projekti in ne z neučinkovitimi zasebnimi vetrnimi elektrarnami. Ob tem je poudaril, da je vse razen oblikovanja dejanske hrvaške federativne enote v BiH, zgolj norčevanje iz ustavnosti hercegbošnjaških Hrvatov.

“Ta koalicija želi spremeniti izkrivljen družbenopolitični sistem, ki je okužen in ki je pokvaril celotno Hrvaško,” je povedal predsednik HSP Karlo Starčević. “Zato bežijo mladi, tisti ki pa ostajajo in mislijo s svojo glavo, so danes na Hrvaškem nemočni.”

Ivan Šokić