fbpx

Pozabite že na teorije zarote o ruskih hekerjih: Clintonova je volitve izgubila zaradi katastrofalne kampanje

Foto: epa

V Združenih državah Amerike se trenutno bije srdit boj na področju oblikovanja zunanje politike. Znani ameriški politični komentator Martin Summers namreč meni, da ima Donald Trump rad nasprotujoča si mnenja, med katerimi modro izbira. Oglasil se je namreč ameriški državni sekretar Rex Tillerson, ki ne dvomi, da se je ruski predsednik Vladimir Putin lani jeseni vmešal v ameriško predsedniško tekmo, čeprav nima nobenih oprijemljivih dokazov za takšno trditev. Poznavalci menijo, da je to novodobna ameriška politika, v kateri poskušajo “kopiloti povoziti pilote”.

“Videl sem poročila obveščevalnih služb in mislim, da ni dvoma, da so Rusi odigrali pomembno vlogo v procesu elektorskega glasovanja,” Rexa Tillersona citirajo pri NBC. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je sicer vse skupaj že zanikal z obrazložitvijo, da je to popoln nesmisel, za katerega ni nobenih dokazov.

Politični komentator Martin Summers sicer meni, da so vsakršne zgodbe o ruski teoriji zarote brez pravega smisla. “Če uporabljajo tako nevarno politično retoriko, to pomeni, da želijo pritisniti na Donalda Trumpa, da bi zaostril svojo politiko do Rusije in s tem ameriško-ruske odnose. Ne predstavljam si, kako neprijetno mora biti ruskim diplomatom, ki se s tem soočajo. Ruska stran se s takšnimi obsodbami težko spopada,” je za NBC razlagal Summers.

George Soros in Izraelci so imeli na volitve večji vpliv kot Rusija
Politični komentator meni, da je precej več dokazov, da so skušali na ameriško predsedniško tekmo vplivati raznorazni ameriški milijarderji tipa George Soros, a jim je spodletelo. Prav tako naj bi isti ljudje poskrbeli za brexit, in ne Rusija, kot so z veseljem poročali ameriški mainstream mediji. Summer opozarja, da so elite v Washingtonu nagnjene h korupciji kot še nikoli pred tem. Rusi bi si po njegovem mnenju zagotovo želeli vplivati na ameriško politiko, a so na globalni sceni majhen igralec v primerjavi z Izraelom ali Savdsko Arabijo.

Večina ameriških političnih poznavalcev meni, da so besede Rexa Tillersona pretirane in si je Hillary Clinton sama kriva, da je izgubila volitve – za poraz je v veliki meri odgovorna njena katastrofalna kampanja.

Sicer pa Summers meni, da je Donald Trump genialen v svoji naravi, da pogosto nasprotuje tudi samemu sebi. “Tako je zgradil tudi svoj imperij. Trump obožuje nasprotujoča si mnenja, navajen je, da imajo ljudje v njegovi ekipi različne poglede na stvar. Trump na takšen način poskuša izbrati najboljše mnenje in rešitev. Morda to ni ravno najbolj pametna odločitev, kako voditi državo, toda takšen pač je. Tako je ustvaril svoje premoženje,” je še dodal Summers.

T. F.