fbpx

Požari iz Črne Gore so se razširili še na Hrvaško

foto:STAfoto

Na Hrvaškem danes gasilska letala gasijo požar na skrajnem jugu države, ki se je v sredo zvečer razširil iz Črne Gore na Hrvaško, in sicer pri Konavlih. Petina požara divja na Hrvaškem, v celoti pa je požar zajel 250 hektarjev površine. Med tem pa so iz Splita sporočili, da so lokalizirali vse požare, ki so od nedelje divjali med Omišem in Splitom.

Za hrvaške medije je poveljnik gasilcev iz Konavlov, Mario Magud, poročal, da je bila noč sicer mirna, saj ni bilo veliko vetra, zjutraj sta požar gasili dve gasilski letali, pozneje pa so morali zaprositi še za dodatni dve. Glede na to, da gori predvsem hribovit teren, je delo gasilcev na tleh oteženo, zato pričakujejo, da bodo požar ustavila letala. Iz Splita pa poročajo, da so uspeli lokalizirati vse požare, ki so divjali med Omišem in Splitom, za večjo varnost in preventivo pa gasilci še vedno dežurajo.

Foto: Požari so zajeli tudi hrib v Črni Gori, Bjelotina, ki se je v sredo pri Konavlih razširil na hrvaško stran. Zaradi težko dostopnega terena požare gasijo z letali.

Trenutno še pričakujejo poročilo hrvaške policije, ki preiskuje vzroke požara, predsednik splitsko-dalmacijske županije, Blaženko Boban, pa je napovedal razglasitev elementarne nesreče. Po razglasitvi elementarnega stanja bodo oblikovali komisijo, ki bo ocenila terensko škodo, sledila bo tudi odprava posledic požara. Hrvaška vlada pa medtem zagotavlja, da bodo sredstva za odškodnine prebivalcem, ki jim je požar uničil imetja, zagotovili iz državnega proračuna.

foto:STAfoto

foto: STAfoto

Po približnih ocenah na Hrvaškem naj bi tridnevni požar na območju Splita uničil 4.500 hektarjev borovega gozda, kmetijskih površin, grmičevja in travnikov. S požari pa se bojujejo tudi v Crikvenici, Selcu, Pelješacu in Divuljah, kjer posredujejo gasilci.

K. F.