Poživitveni odmerek cepiva skoraj 100-odstotno ščiti pred smrtjo zaradi covida-19

Datum:

Nova avstrijska študija potrjuje učinkovitost in zaščitni mehanizem cepiv proti covidu-19, ki se uporabljajo v tej državi. Raziskovalci so primerjali podatke cepljenih in necepljenih ljudi. Kot ugotavljajo, so cepiva še vedno najbolj kakovostna zaščita proti hujšemu poteku bolezni in smrti. Ključen pa je tudi poživitveni odmerek. 

Trije odmerki cepiva v 99-odstotkih ščitijo pred smrtnim izidom. In tudi po dveh odmerkih je ta odstotek zelo visok, saj znaša 92,6 odstotka. Rezultati avstrijske raziskave se pokrivajo tudi z rezultati drugih raziskav po svetu. Je pa res, da se podatki nanašajo predvsem na sev delta. Za preiskavo učinkovitosti cepiv v primeru omikrona pa bo treba počakati še nekaj časa, poroča Krone.

Učinkovitost cepljenja se bo spremljalo tudi v prihodnje, z napredovanjem epidemije pa bo vse težje najti kontrolno skupino oseb, ki niso bile niti cepljenje niti ozdravljene. Med umrlimi prevladujejo necepljeni. V trenutno analizo je vključeno obdobje od začetka februarja 2021 do 13. januarja 2022. Podatki za tretje odmerke cepiva so pridobljeni od 1. oktobra dalje.

Slika je simbolična. (Foto: epa)

Od 14 tisoč oseb, ki so zaradi covida-19 umrle, je bilo doslej v Avstriji zgolj 95 oseb cepljenih s tretjim odmerkom, večina med njimi pa je bila stara 75 ali več let. Kot še navaja študija, so vsa v Avstriji uporabljena cepiva učinkovita. Prav tako je bilo ugotovljeno, da je med dvakrat cepljenimi več kot desetkrat manj smrtnih žrtev kot med necepljenimi.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Korupcija na korupcijo – Golobova vlada

Golobovo vlado vse od nastopa spremljajo korupcijske afere. Sodna...

Cene, ki jih plačujemo za tečaje slovenščine za migrante, so vrtoglave

Množične migracije so za Slovenijo vedno večja težava pod...

Rusija dve leti po napadu na Ukrajino

Ruska invazija na Ukrajino ni spremenila le sveta, temveč...

Podoba vladajočih se v Bruslju na ogled postavi

Peticija o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na...