fbpx

Poznavalec na ruski televiziji priznal, da je Putinova invazija “v škripcih”

Mihail Hodarenok (Foto: Twitter)

Mihail Hodarenok, ruski komentator s področja obrambe, je eden redkih, ki je korektno ocenil rusko invazijo v Ukrajini. Izpostavil je tudi mednarodno izolacijo države. 

Kot je v svojem govoru na državni TV poudaril ruski komentator Mihail Hodarenok, je na vsako stvar pomembno pogledati celostno zlasti s strateškega vidika. Predvsem bi se morali izogibati pomirjujočim informacijam. Med drugim se v ruski javnosti občasno sliši mnenje o psihološki in moralni strtosti ukrajinskih vojakov.

V ruski javnosti se ukrajinska vojska pogosto prikazuje kot tista, ki je na robu moralne krize … Kot navaja, je to neresnično in povezano s posameznimi primeri, predvsem pa ne prinaša celovitega vpogleda v razmere na fronti. Kot pravi, je ukrajinska vojska sposobna oborožiti milijon ljudi.

Ključno pa je, v kolikšni meri je sposobna vojski dobavljati sodobno orožje in težko oborožitev. K temu naj bi pripomogla zlasti evropska in ameriška pomoč, kar mora ruska stran vzeti v zakup. To dejstvo pa seveda situacijo na ruski strani zgolj poslabša. Strokovnjak prav tako zavrača splošno prepričanje o odločilnem pomenu profesionalne vojske.

Analitik priznava, da je za Rusijo ključni problem mednarodna izolacija
Naborniška vojska je namreč lahko visoko motivirana in učinkovita. Ključna je izurjenost posameznih vojakov in njihova pripravljenost preliti kri za domovino. Prav ti dve komponenti odločilno vplivata na stopnjo profesionalnosti vojakov. To je dogma, ki je globoko usidrana v ume ruskih analitikov.

In v Ukrajini je motivacija za obrambo domovine izjemna. Ukrajinci naj bi se bili pripravljeni boriti do zadnjega. Ključno vlogo igra visoka bojna pripravljenost. Hodarenok je hkrati tudi spomnil, da se je Rusija znašla v mednarodni geopolitični izolaciji in da rožljanje z orožjem (denimo z raketami v smeri Finske) ni smiselno. Ključen je izhod iz te izolacije.

Domen Mezeg