fbpx

Pozor turistom – nova prepoved! V Rimu ne bo več večernih prizorov s pico in vinom

Foto: iStock

Italija je najbolj znana po vinu in picah, a očitno se je županja Rima odločila, da se to ne bo kombiniralo to poletje. Prepovedala je namreč uživanje alkohola na mestnih ulicah in javnih trgih, z namenom, da prevelika količina popitega alkohola ne bi pokvarila poletnih večerov. 

Prepoved, ki je v veljavo stopila med vikendom, omejuje ljudi pri uživanje alkoholnih pijač na javnih prostorih, in sicer od 22. do 7. ure. V času od 22. ure do polnoči je na prostem prepovedano piti alkohol v stekleni embalaži, od polnoči dalje pa je popolnoma prepovedano pitje alkohola, ne glede na embalažo, v kateri se nahaja. “Ne želimo, da bi bili poletni večeri v Rimu uničeni zaradi epizod, ki nastanejo zaradi prevelikih količin alkohola,” je povedala rimska županja Virginia Raggi.

Foto: iStock

Zadnji vikend izrekli več kot 500 kazni
Po novem je od 22. ure prepovedana prodaja alkoholnih pijač, od 2. ure pa je v barih in klubih prepovedana celo prodaja katerih koli alkoholnih pijač. Po navedbah policije je bilo med vikendom izrečenih več kot 500 kazni, od tega 37 v soboto. Pivci, ki ne upoštevajo nove prepovedi, so lahko kaznovani z globo v višini 150 evrov, medtem ko lahko lastnike podjetij, ki poskušajo prodati pijačo zunaj dovoljenih ur, doleti kazen v višini 280 evrov. Raggijeva je od lastnikov prodajaln zahtevala, naj natisnejo pojasnilo prepovedi in ga izobesijo na vidno mesto, medtem pa pozvala turiste in domačine, naj uživajo na odgovoren način.

Foto: iStock

Prepoved dovoljuje izjemo
Prepoved, ki bo v veljavi do meseca oktobra, se nanaša na vse predele sosesk Rima, razen za severozahodni del Ottavio. Številni so odločitev lokalnih oblasti, da izjemo dodelijo Ottaviji, kritizirali. Ironično je treba pripomniti, da Ottavia predstavlja predel, kjer živi županja Raggijeva.

Tovrstna prepoved sicer predstavlja eno izmed mnogih začasnih prepovedi v Rimu v času poletja, saj si lokalne oblasti prizadevajo za omejevanje nesocialnega obnašanja in omejevanje težav z odvrženimi odpadki. Stroga pravila so bila uvedena tudi za tiste, ki se zbirajo blizu starodavnih mestnih fontan, kjer je prepovedano uživanje hrane v bližini, plezanje in sedenje na njih. V fontane je prepovedano metati karkoli, razen kovanca.

Foto: iStock

Foto: iStock

Prepovedi tudi drugod po Italiji
Medtem je župan severnega italijanskega mesta Torino omejil prodajo alkohola v poznih večernih urah, po tem ko je stampedo nogometnih navijačev povzročil smrt ene osebe in ranil več kot 1.500 drugih. Ukrepali so tudi v Firencah in nemarnim turistom prepovedali prehranjevanje na stopnicah cerkva. Zaradi tega je župan mesta prejšnji mesec naročil, naj stopnice polijejo z vodo, s pojasnilom, da cerkve niso restavracije. Maja so po navedbah portala RT prepovedali tudi delovanje novih t. i. take away prodajaln s hrano z namenom, da ne bi bilo naokrog polno odpadkov, ki jih za seboj pustijo nekateri brezbrižni turisti.

Foto: iStock

N. Ž.