Turisti in navtiki pozor: Zaradi nesreče tankerja otežena dobava goriva v Dalmaciji

Fotografija je simbolična. (Foto: STA)

V hrvaškem pristanišču Ploče je v četrtek v dok trčil tanker, poln nafte. V nesreči je bil porušen del doka, napravi za prečrpavanje nafte in plina pa sta potonili, zaradi česar je otežena preskrba Dalmacije z nafto in njenimi derivati, danes poročajo hrvaški mediji.

Na tankerju Poplar, ki pluje pod zastavo Maršalovih otokov, je bilo v času trčenja 27 tisoč kubičnih metrov nafte. Ladja je precej poškodovana, a ni prišlo do izlitja nafte.

V nesreči je bil porušen del doka, poškodovane so tudi cevi, napravi za prečrpavanje nafte in plina pa sta potonili. Tega dela pristanišča ni mogoče uporabljati, zato tudi druge ladje ne morejo izkrcati nafte. Zaradi tega je otežena preskrba Dalmacije z nafto in njenimi derivati.

Skladišča nafte so prazna
Po prvih ocenah strokovnjakov, ki jih povzema dalmatinski dnevnik Slobodna Dalmacija, bo škoda zaradi nesreče znašala več milijonov evrov. Kako dolgo bo trajala sanacija pristanišča, je težko oceniti, a mediji navajajo, da bi lahko trajala več mesecev.

Ker je zaradi vrhunca turistične sezone na Hrvaškem pa tudi v sosednjih Bosni in Hercegovini ter Črni Gori veliko povpraševanje po nafti, so skladišča nafte v Pločah trenutno precej prazna. Distribucijo nafte so prevzela skladišča v Solinu in na Reki, poroča STA.

C. Š.

 • Zgornji

  Upam, da res ni prišlo do onesnaženja … čeprav je sigurno malo bilo izlitja , …

 • Jovo Jamnica

  Ko ima para, kupa se na moru
  A koji nema, kuči u lavoru…

 • joza joza13

  To bo pa velika jeba!
  Tanker v dok, potonejo naprave za prečrpavanje.. Lolek& Bolek

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!