fbpx

Prava norišnica v Beli hiši! Vse Obamovo mora v šestih urah ven, da se lahko vseli Trump

Foto: epa

Osebje Bele hiše se pripravlja na izselitev starega predsednika in vselitev novega, za kar bodo imeli le šest ur časa. Vodja osebja ocenjuje situacijo kot ‘organiziran kaos’.

Med inavguracijskim govorom novoizvoljenega predsednika Donalda Trumpa 20. januarja bo 100 članov osebja Bele hiše pripravljalo vse za vselitev nove predsedniške družine. Od 10.30 zjutraj bodo začeli s selitvijo Obamovih, nato pa bodo vselili Trumpove.

“Je kot organiziran kaos,” je priznal šef osebja Bele hiše Stephen Rochon. Tovornjaki za izselitev bodo pripravljeni na južnem vhodu, vselitveni pa bodo na severnem delu Bele hiše. Med vselitvijo bo del osebja pripravljal jedilnico, kuharji pa bodo skuhali večerjo, ki bo na urniku pred inavguracijskim plesom.

Novoizvoljeni predsednik z družino ima na voljo povsem proste roke glede sprememb dekoracije v zasebnih prostorih Bele hiše, v drugem in tretjem nadstropju. Številni so bili zaskrbljeni zaradi Trumpovega razkošnega okusa in blišča, s katerim je opremil svoja domovanja, vendar je ta sporočil in obljubil, da ne načrtuje nobenih dragih sprememb Bele hiše.

Obama renoviral kopalnico in otroški sobi
Medtem ko Trump obljublja, da se ne bo lotil prenove predsedniškega domovanja, pa so nekdanji predsedniki pustili številne sledi v predsedniški palači. Glavna želja predsednika Obame ob vselitvi je bila vgraditev posebne glave za tuširanje, medtem ko so za njuni hčerki Sasho in Malio opremili sobi v dekliškem slogu.

https://twitter.com/OnlineMagazin/status/796647671821955072

Obama pa ni bil edini predsednik, ki si je dal vgraditi posebno prho, tako si je dal tudi 36. predsednik ZDA, Lyndon Johnson, vgradil novo prho s posebnimi šobami, ki so vodo usmerjali v zelo drobnih curkih, pritisk vode pa je bil enak gasilni cevi. Kot piše Daily Mail so takratni projekt financirali iz tajnih fondov in je stal več deset tisoč dolarjev. Ko se je za njim vselil njegov naslednik Richard Nixon, je takoj ob vselitvi v Belo hišo odstranil celoten sistem.

Drugače in bolj zapleteno je, če želi predsednik spremeniti katerega od javnih prostorov v prvem nadstropju ali zgodovinske sobane, kot je Lincolnova spalnica. V tem primeru se morajo posvetovati s posebno komisijo za zaščito Bele hiše. 

Miha Pirih