fbpx

Prave razsežnosti epidemije na Švedskem vedno bolj vidne: s 1.033 smrti zaradi covid-19 se približuje najhuje prizadetim državam!

Švedska vojska postavlja mobilno bolnico. (Foto: epa)

Švedska s socialistično vlado je dolgo časa odlašala z uvajanjem ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, še zdaj pa država spada med tiste z najmanj strogimi ukrepi. Ker ima virus razmeroma dolgo inkubacijsko dobo, šele z zamikom prihaja do potrjenih okužb, ki jih je bilo do ponedeljka v državi skupno že 11.445. Za posledicami covid-19 je tam umrlo že 1.033 oseb oz. več kot 91 na milijon prebivalcev.

Švedska, kjer vladajo socialisti, se je dolgo izmikala uvajanju ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Med drugim so računali na zaupanje med ljudmi in na samodiscipliniranost državljanov.

Švedska še zdaj med državami z najmanj strogimi ukrepi
Do tretjega aprila je bila vrednost Indeksa strogosti, ki ga je pripravila Univerza v Oxfordu za Švedsko le 43, po četrtem aprilu pa se je vrednost dvignila na 52, a država še vedno spada med tiste z najmanj ukrepi v svetovnem merilu. Naveden pristop švedske vlade zdaj kaže posledice.

Vir: OxCGRT

Do ponedeljka 10.948 primerov okužb in 919 smrti oz. 91 na milijon prebivalcev
Ker ima virus razmeroma dolgo inkubacijsko dobo, pri obolelih pa se zdravstveno stanje rapidno poslabša po približno tednu dni od pojava prvih simptomov, so šele z nekolikšnim zamikom jasne vidne prave razsežnosti epidemije. Tako je bilo na Švedskem po zadnjih razpoložljivih podatkih do 13. aprila okuženih že 11.445 oseb.

Strmo narašča tudi število smrti po okužbi v državi, ki jih je bilo do 14. aprila zabeleženih že 1.033.

Do 14. aprila so na milijon prebivalcev potrdili že več kot 91 smrti. Tako se hitro bližajo najhuje prizadetim državam Evropske unije, kot sta Španija in Italija, kjer pa se epidemija že umirja.

Rok Krajnc