Pravosodna ministrica Judit Varga: Bruslju smo odgovorili glede vladavine prava

Madžarska pravosodna ministrica Judit Varga. (Foto: sta)

Madžarska je Evropski komisiji poslala odgovor v zvezi z mehanizmom pogojevanja evropskih finančnih sredstev z vladavino prava. Novico je za javnost sporočila madžarska ministrica za pravosodje Judit Varga. Kot je pojasnila, je Madžarska predložila zajeten sveženj ukrepov, ki naj bi pomiril zaskrbljenost Bruslja. Budimpešta še naprej pristaja na konstruktiven dialog. 

V samo mesecu dni smo imeli deset videokonferenc in številna srečanja, obravnavali pa smo več kot 100 osnutkov ukrepov,” je na družbenih omrežjih sporočila pravosodna ministrica Madžarske Judit Varga. Evropska komisija ima sedaj čas vse do konca septembra, da preuči ukrepe, ki jih je predstavila Madžarska. Potem bo padla odločitev glede morebitne zamrznitve finančnih sredstev tej srednjeevropski državi, poroča STA.

EK je dala članici EU 22. julija mesec dni časa za odpravo pomislekov v povezavi z vladavino prava, preden bi vlade držav EU pozvala, da se odločijo za zamrznitev dela sredstev iz evropskega proračuna, namenjenih Madžarski. Madžarska je imela do danes do polnoči čas, da poda pripombe ter dodatne informacije zlasti glede sorazmernosti ukrepov, ki jih predvideva Komisija. Rok, ki ga je imela Budimpešta, je del mehanizma za pogojevanje evropskih sredstev z vladavino prava. EU zadevo opravičuje s kršitvami načel pravne države s strani oblasti posameznih držav EU.

Budimpeštanski parlament (Foto: epa)

EK je sicer ocenila, da vsi ukrepi, ki so bili na Madžarskem sprejeti do konca julija, ne zadostujejo. Neizpolnjevanje zahtev pa bi Madžarsko utegnilo vsaj za nekaj časa prikrajšati za en del od skupnih 21 milijard evrov finančnih sredstev. EK Budimpešti še vedno ni dala zelene luči za 5,8 milijarde evrov nepovratnih finančnih sredstev za okrevanje po pandemiji. Zamrznitev teh sredstev bi bil hud udarec za gospodarstvo države v soočanju z gospodarskimi težavami. Mehanizem pogojevanja evropskih sredstev z vladavino prava je EK proti Budimpešti sicer sprožila že aprila.

Domen Mezeg