fbpx

Pravosodni minister ZDA neizprosen: Odpustil je vse tožilce, ki škodujejo pravosodnim reformam

Jeff Sessions (foto: epa)

Pravosodni minister ZDA Jeff Sessions je skladno s pravosodno prakso zahteval odstop 46 zveznih tožilcev, ki jih je na položaj imenoval prejšnji ameriški predsednik Barack Obama. Doslej jih je s položaja odšlo že 47. 

Sessions je sporočil, da želijo zagotoviti enoten prenos oblasti na administracijo Donalda Trumpa. Dokler senat ne bo potrdil novih zveznih tožilcev, bodo urade vodili vršilci dolžnosti, ki so poklicni tožilci in ne politično imenovani.

Vsak predsednik ima pravico, da si sam sestavi vlado in odhod vseh politično imenovanih ljudi iz stare vlade je del običajne prakse ter v skladu z ameriško ustavo. Opozicijska stran kljub temu negoduje.

Tožilci so škodovali pobudam za izboljšanje stanja
Ameriški analitiki sklepajo, da gre pri Sessionsovi odločitvi za del čistke vseh “liberalnih elementov” v vladi, ki jih Trump krivi za uhajanje informacij v medije in tiho škodovanje njegovim pobudam. Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer se je v petek strinjal, da so se v vlado v zadnjih osmih letih “zavlekli” ljudje, ki želijo nadaljevati agendo prejšnje administracije.

M. P., STA