fbpx

Pretresljivo uradno poročilo: Begunci ponujajo seks s svojimi otroki v zameno za denar

(Foto: STA)

Agencija za begunce Združenih narodov (ZN) je izdala poročilo, v katerem izraža izjemno zaskrbljenost glede številnih posilstev žensk in spolnih zlorab otrok med in nad begunci na njihovi poti skozi Evropo. V poročilu so zapisali, da po zanesljivih podatkih veliko beguncev ponuja tihotapcem seks s svojimi otroki v zameno za denar, da bi lahko nadaljevali svoje potovanje.

Begunski in migrantski otroci so v veliki nevarnosti na poti skozi Evropo. Mnogi med njimi so ostali brez staršev in tako sami nadaljujejo pot, kar njihovo ranljivost le še povečuje. Največja nevarnost za njih se skriva znotraj gruče, v kateri potujejo, saj se ogromno zlorab zgodi ponoči, na železniških postajah, vstopnih točkah v države in podobnih, manj nadzorovanih območjih.

Med migranti je le kakšna tretjina žensk in otrok
V uradni objavi poročila ZN, ki je izšlo oktobra, so zapisali, da je približno tretjina vseh migrantov žensk in otrok, kar predstavlja močno neravnovesje v skupini. Ranljiva skupina so predvsem ženske in mlada dekleta, ki potujejo same in se spolnih napadov le stežka ubranijo. Zaradi prenatrpanih nastanitvenih centrov in pomanjkanja postelj ni možno zagotoviti njihove varnosti in so tako izpostavljene velikim tveganjem za razne zlorabe, med katerimi je največ posilstev.

Združeni narodi želijo s poročilom ozavestiti javnost o problematiki in pozvati uradne organe, da otrokom, deklicam in ženskam zagotovijo najvišjo možno stopnjo varnosti pred grozljivimi zlorabami.

Preberite tudi:
Najprej so odprli vrata muslimanom, danes so zahodna meka za posilstva

Nova naprava, ki ščiti ženske pred posilstvom

Anja Dangubič