fbpx

Prebivalci BiH pravico vzeli v svoje roke: Samoiniciativno ustavljajo vozila in preverjajo, ali so v njih migranti

Foto: Twitter

Specialna enota zvezne policijske uprave je pripravljena preprečiti kakršnokoli eskalacijo na področju Bihaća. Očitno je to povezano z včerajšnjimi dogodki, ko so v Bihaću blokirali avtobusno postajo z namenom, da bi preprečili prihod novega kontingenta migrantov.

Minister za notranje zadeve BiH Aljoša Čampara je ob tem dejal, da so specialne enote federalne policije v pripravljenosti in da spremljajo potek dogajanja.

Spomnimo: včeraj zvečer je po mirnih protestih meščanov Bihaća zaradi težav z migranti skupina demonstrantov blokirala avtobusno postajo v mestu. Ob tem so z namenom, da bi preprečili izkrcanje migrantov, tudi ustavili in preiskali avtobus, za katerega se je izkazalo, da je bil prazen. Blokada je bila umaknjena sinoči okoli 22. ure, za danes pa napovedujejo nove proteste.

Zanimivo pa je, da oblasti v BiH bolj skrbi dejstvo, da meščani Bihaća samoiniciativno ustavljajo vozila javnega prevoza in evidentirajo poreklo potnikov, kot pa samo dejstvo, da Bihać zaradi migrantov poka po šivih, in da se je varnostna situacija v mestu zadnjih nekaj mesecev zelo poslabšala. Ker policija ni bila zmožna poskrbeti za varnost, oblasti pa dopuščajo prevoz novih skupin migrantov v zahodno Bosno, so se meščani odzvali samoiniciativno.

Ob tem ni nepomembno, da migranti na tem območju iščejo možnost, kako bi se čez Hrvaško prebili do Slovenije, kamor prihajajo v manjših skupinah ilegalno čez mejo na območju Bele krajine. V Sloveniji nato zaprosijo za azil in ga tudi dobijo, njihovo število pa se naglo povečuje.

Demokracija.si