fbpx

Prebivalci blizu Aten zahtevajo zaprtje migrantskega centra

Slika je simbolična (vir: twitter)

Grški prebivalci v enem izmed manjših mestec v bližini Aten so nemudoma zahtevali zaprtje migrantskega centra, saj so se morali neprestano soočati s krajami, vandalizmom, požigi in napadi na cerkve ter lastnino lokalnih prebivalcev. “Skupnost Malakasa je presegla meje potrpljenja in strpnosti v smislu struktur za sprejemanje migrantov in njihovega prestopništva,” je poudaril predsednik skupnosti Malakas, Kostantinos Litsas.

Prebivalci vasi Malakasa v občini Oropos so naslovili pismo na namestnico ministra za migracije in azil Sofio Voultepsi, v katerem pozivajo lokalne oblasti, naj nemudoma zaprejo center za migrante in prerazporedijo goste centra kam drugam, je pisal Remix.

Pismo so tamkajšnji prebivalci poslali po tem, ko naj bi migranti s kamni napadli starejšega možakarja in povzročili gmotno škodo v njegovem domovanju in na oknih. Migranti naj bi tudi želeli požgati cerkev Agios Fannourious v bližini železniške postaje in cerkev Agia Paraskevi pri križišču z Malakasom. Po napadih se je oglasil tudi predsednik skupnosti Malakas Kostantinos Litsas, ki je zapisal: “Skupnost Malakasa je presegla meje potrpljenja in strpnosti v smislu struktur za sprejemanje migrantov in njihovega prestopništva.”

Slika je simbolična (Foto: epa)

“Za to prestopništvo in neznano prihodnost struktur ustanov za migrante v prizadeti Malakasi smo se odločili za srečanje z namestnico ministra za migracije in azil, gospo Sofio Voultepsi. Seznanili smo jo s težavami, s katerimi se soočamo kot lokalna skupnost, pri čemer pogrešamo kakršnokoli vladno prizadevanje za reševanje resnih problemov,” je dodal Litsas.

Nemočni prebivalci so se pritožili nad krajami, vandalizmom in napadi
Poleg zadnjih dogodkov so se člani skupnosti prav tako pritoževali nad vandalizmom na javnih mestih, kot so trgi, stadioni in parki. Prav tako naj bi se tudi dogajale ponavljajoče kraje, uničevanje spomenikov, prepiri med tujci in domačini ter napadi na starejše in ženske. Kot še pravijo, migranti ne spoštujejo pravil  v cestnem prometu, na javnih mestih pa se ne poslužujejo higienskih ukrepov.

V naselju petkrat več migrantov kot prebivalcev
Podpisniki pisma so opozorili tudi na njihovo maloštevilnost v primerjavi s številom migrantov. “Slikovito naselje s 500 prebivalci, 40 km oddaljeno od Aten zadnjih pet let na lastnem hrbtu podpira v povprečju 2600 migrantov. Če bi ta podatek ponazorili na številu prebivalcev v Grčiji, bi to pomenilo deset milijonov domačinov proti 50 milijonov gostov,” so še dejali. Prebivalci poleg zaprtja centra zahtevajo tudi poostren nadzor policije na območju Malakase, zaščito narodnega parka Parnitha in koncesijo za prostore, kjer se trenutno nahajajo migranti.

Grški premier Kyriakos Mitsotakis (Foto: epa)

Konec maja je grška vlada, pod vodstvom premierja Kyriakosa Mitsotakisa iz desnosredinske stranke Nova demokracija, napovedala načrte za nadomestitev migrantskih taborišč na svojih otokih z zaprtimi prostori na Lesbosu in Chiosu, s čimer želijo ubrati bolj konservativen pristop k migracijski problematiki. Po navedbah ministrstva za migracije bi morali nove objekte dokončati v osmih mesecih. Prejšnji mesec je grška vlada tudi poročala, da so v prvih petih mesecih leta 2021 odstranili skoraj dvakrat toliko migrantov, kot jih je nezakonito prispelo v državo. Med januarjem in majem letos je bilo iz države odstranjenih 4951 migrantov, nekateri so bili deportirani v tretje države ali v državo izvora, drugi pa prerazporejeni v druge države članice EU.

Sara Rančigaj