fbpx

Brazilsko vrhovno sodišče osvobodilo nekdanjega koruptivnega predsednika Lulo da Silvo – zdaj lahko to izkoristi še 200 tisoč drugih kriminalcev!

Nekdanji brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva. (foto: epa)

Konservativni voditelji v Braziliji so izrazili globoko nezadovoljstvo zaradi odločitve vrhovnega sodišča, ki je 10. novembra osvobodilo nekdanjega predsednika Luiza Inácia Lula da Silvo, in opozorili, da je razsodba omogočila, da lahko osvobodijo tudi 200 tisoč drugih obsojenih morilcev, posiljevalcev in drugih kriminalcev po vsej državi. Po podatkih nacionalnega sveta za pravosodje bi lahko več kot 193 tisoč kriminalcev izkoristilo to odločitev in zahtevalo oprostitev.

Vrhovno sodišče je namreč 10. novembra osvobodilo da Silvo s trditvijo, da obsojencev, ki niso v celoti izkoristili pritožbenega postopka, ne morejo zadrževati za rešetkami. Lula je bil namreč obsojen na več kot deset let zapora, saj je imel osebne finančne koristi od operacije “avtopralnica”, v kateri so državne oblasti zasebnikom dale preplačane pogodbe, zato da bi del denarja vrnili politikom. Brazilski predsednik je dokazano z delom tega denarja kupil prestižno trinadstropno stanovanje, preostali denar pa je poskušal oprati na druge načine.

Sedaj pa lahko vsak kriminalec, ki prestaja kazen v zaporu, zaprosi za izpustitev in uporabi sklep o Luli kot uveljavljeni precedens, če ni izčrpal vseh razpoložljivih pritožb. In to v državi, kjer je stopnja kriminala še vedno visoka, kljub delu, ki ga na tem področju opravlja trenutni predsednik Jair Bolsonaro. Ta odločitev namreč ogroža življenje in varnost 200 milijonov Brazilcev.

Jair Bolsonaro (Foto: epa)

Ta sodba ogroža operacijo “Lava Jato” oziroma “avtopralnico”, razširjeno operacijo, ki po vsej državi preiskuje korupcijo in je na tem področju že privedla v pripor več deset politikov iz skoraj vsake politične stranke. Policisti so namreč, kot že rečeno, razkrili shemo, ki jo je organiziral Lula, v kateri so zasebni naročniki preplačali javne infrastrukturne projekte in vrnili odstotek politikom. In to se je dogajalo skoraj desetletje.

Caroline de Toni (Foto: EPA)

Političarka Caroline de Toni v brazilskem kongresu vodi tožbo in se bori za sprejem ustavnega amandmaja, s katerim bi razveljavili odločbo vrhovnega sodišča, ki je Lulo osvobodila in dovolila svobodo tudi drugim zapornikom. “Čimprej moramo sprejeti ustavni amandma. Nesmiselno je, da država trikrat presoja kriminalce, da bi lahko šli v zapor. Predolgo traja!” je dejala. Tudi konservativni aktivisti so izrazili podporo tej zakonodaji.

Lana Božič