fbpx

Pred 50 leti so sovjetski tanki zatrli praško pomlad in za 20 let podaljšali trpljenje ljudi

Foto: Twitter

Na Češkem obeležujejo 50. obletnico sovjetskega nasilnega zatrtja praške pomladi. Danes bodo ob obletnici potekale demonstracije pred ruskim veleposlaništvom v Pragi, v torek pa bo še uradna slovesnost, na kateri bo zbrane nagovoril premier Andrej Babiš. Na Slovaškem medtem ne načrtujejo uradne slovesnosti. Zasedba je med 21. avgustom in 31. decembrom 1968 zahtevala 137 smrtnih žrtev.

Invazija se je začela 20. avgusta 1968 ob 23. uri, ko so prve enote Varšavskega pakta prečkale češkoslovaške meje. Tja so poslali 200 tisoč vojakov in enote nato okrepili na 600 tisoč mož – opremljenih z na tisoče tanki in drugo vojaško morilsko mašinerijo. Praški radio je 21. avgusta ob 4.59 objavil, da sta prestolnica in preostanek države okupirani.

Oglejte si še: Diši po pomladi

Sovjetski tanki za 20 let podaljšali komunizem in trpljenje ljudi
Sovjetska zveza in njeni sateliti so tako nasilno zatrli poskus politične liberalizacije in vzpostavitve “socializma s človeškim obrazom”, znan kot praška pomlad. Sledilo je 20 let sovjetske partijske nadvlade, ki jo je leta 1989 odnesla žametna revolucija. Zasedba je med 21. avgustom in 31. decembrom 1968 zahtevala 137 smrtnih žrtev. Dvajsetletna sovjetska okupacija pa je po ocenah terjala okoli 400 mrtvih.

Že drevi ob 19. uri se bodo zatrtja spomnili z demonstracijami pred ruskim veleposlaništvom v prestolnici. Obletnice se bodo ponoči s posebnim programom spomnili tudi na javnem Češkem radiu, nasledniku Češkoslovaškega radia. Ta je imel v času zasedbe pomembno vlogo, saj so lahko oblasti prek njega komunicirale z državljani, piše na spletni strani radia.

C. Š., STA