Pred madžarskimi parlamentarnimi volitvami napovedi novih napadov iz Bruslja

Komisarka Vera Jourova. (Foto: epa)

Bruselj bo izrabljal sklad za obnovo za covid-19 za namene vršenja političnega pritiska pred prihajajočimi volitvami na Madžarskem, so prepričani v Centru za temeljne pravice.

Madžarsko mislišče Center za temeljne pravice je s pričetkom novega leta objavilo članek, v katerem so se posvetili vprašanju, kaj lahko pričakujemo od Evropske unije v prvi polovici leta 2022 med francoskim predsedovanjem. Članek, ki se ukvarja s političnim razvojem na evropskem parketu v luči bližajočih se madžarskih parlamentarnih volitev, pa ni nič kaj optimističen.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je resda prevzel predsedovanje Svetu EU v imenu Francije pod sloganom “Blaginja, moč in občutek pripadnosti”, ter kot tri prioritete francoskega predsedovanja naštel oblikovanje “bolj humane” Evrope, razvoj novega modela za evropsko rast in implementacijo agende za evropsko suverenost, s katero bo lahko EU v današnjem svetu branila svoje vrednote in interese, a o evropski poti v prihajajočem letu bodo po mnenju madžarskega mislišča odločali rezultati madžarskih parlamentarnih in francoskih predsedniških volitev.

Več moči Bruslju
Center za temeljne pravice pred EU vidi dve poti. Ali se bo Evropska unija federalizirala tako, da bodo ukazi prihajali direktno iz Bruslja, ali pa bo prišlo do krepitve nacionalnih držav, kar bo EU prisililo v spoštovanje volje in vrednot demokratično izvoljenih nacionalnih vlad. Franciji, odkar je svojo kandidaturo najavil potomec alžirskih judov Eric Zemmour, bolj slabo kaže. Vse, kar je Zemmourju, ki se predstavlja kot največji zagovornik Francozov, uspelo, je prepoloviti podporo Marine Le Pen.

Francoski predsednik Emmanuel Macron in madžarski premier Viktor Orban (foto: epa)

Posebne pozornosti pred bližajočimi se madžarskimi volitvami pa bodo deležni tudi poskusi institucij EU, da bi se vmešavale v madžarsko volilno kampanjo. Direktor Centra za temeljne pravice Istvan Kovacs predvideva, da bo prišlo do poskusa zadržanja sredstev za obnovo in odločitve Evropskega sodišča glede klavzule o vladavini prava, na podlagi česar bo postopke proti Madžarski lahko sprožila Evropska komisija.

Ena od trenutnih francoskih prioritet med predsedovanjem EU je tudi krepitev vojaških zmožnosti EU. Macron o skupni vojski EU sanja že več let, končni rezultat pa bi v vsakem primeru bil koncentracija še več moči v Bruslju in slabitev suverenosti držav članic. Madžari pričakujejo tudi, da bo Evropska komisija tik pred madžarskimi volitvami, ki so razpisane za 3. aprila 2022, lansirala nov osnutek načrta za svobodo evropskih medijev pod pretvezo, da gre za boj proti lažnim novicam. Evropska komisija bo tako sama klasificirala politično oglaševanje in vsebino oglasov, tisti oglasi, ki pa jih označijo za v nasprotju s pravili, pa bi lahko bili prepovedani. Pri tej nalogi motrenja naj bi EU pomagale politične nevladne organizacije, katerih namen naj bi bil “zagotoviti medijski pluralizem”.

Krepitev pravnega okvira za uvoz migrantov
Od EU je ravno tako pričakovati, da bo v prihajajočem letu krepila pravni okvir za podpro množičnim migracijam v države članice EU. Pri tem je Bruselj močnega novega zaveznika našel v levičarski nemški vladi. Na račun migracij je pričakovati tudi nove sankcije proti Madžarski.

Ivan Šokić