fbpx

Pred Nizozemsko sedmo zaporedno leto gospodarske rasti, a nov proračun je pripravljen v luči ohlajanja gospodarske rasti

Nizozemski finančni minister Wopke Hoekstra (Foto: epa)

Pred Nizozemsko je po pričakovanjih vlade že sedmo zaporedno leto gospodarske rasti, ki bo dosegla 1,5 odstotka, medtem ko pričakujejo, da bo za letošnje leto znašala 1,8 odstotka. Gospodarska rast se sicer v številnih evropskih državah ohlaja, prav tako pa negotovosti prinašajo trgovinske vojne, kar je nizozemska vlada upoštevala pri pripravi proračuna za prihodnje leto. Ocenjuje se, da bo kupna moč srednjega razreda rasla hitreje od BDP, nekaj več pa bo v proračun priteklo tudi zaradi sprememb na področju obdavčenja dobička multinacionalk.

Kot kaže, se nizozemskim državljanom prihodnje leto obetajo še boljši časi, saj vladna koalicija pričakuje sedmo zaporedno leto gospodarske rasti, kot razkriva novi proračun. Čeprav je nizozemska ekonomija zelo robustna, se finančni minister Wopke Hoekstra zaveda nestanovitnosti v mednarodnem prostoru zaradi trgovinskih vojn in ohlajanja gospodarske rasti v vse več državah. Kabinet sicer pričakuje, da bo v letošnjem letu gospodarska rast dosegla 1,8 odstotka, v letu 2020 pa pričakujejo 1,5-odstotno gospodarsko rast. Prav tako se pričakuje, da bo državni dolg padel pod 50 odstotkov bruto domačega proizvoda.

Kupna moč srednjega razreda bo rasla hitreje od gospodarstva
Z novim proračunom bo po poročanju portala DutchNews.nl kupna moč srednjega dohodkovnega razreda zrasla za 2 odstotka, prav tako pa bo zrasla kupna moč tistih z nižjimi dohodki. To bo doseženo z odlogom znižanja davka na dobičke podjetij ter z znižanjem davčnih olajšav za samozaposlene. Vlada sicer namerava povečati porabo za javna stanovanja, storitve za mlade, za obrambo in za zmanjševanje pridobivanja plina v Groningenu.

Wopke Hoekstra predstavlja proračun za 2020. (Foto: epa)

Izgube multinacionalk na tujem se ne bodo več odbijale od dobička, doseženega na Nizozemskem
Multinacionalke bodo po spremembah pravil glede odbitkov zaradi izgub plačevale več davka, saj ne bodo več mogle izgube na tujem unovčevati za odbitek od davka na dobiček na Nizozemskem. To bo v proračun prineslo 250 milijonov evrov.

Rok Krajnc