fbpx

Pred pragom Evrope se na nove teroristične napade pripravlja 500 teroristov: Meje bodo prečkali pod pretvezo, da so migranti

Simbolična slika (Foto: iStock)

Kaotična Libija ponovno doživlja pritiske Islamske države, ki predstavlja jasno grožnjo Evropi, medtem ko se v Iraku in Siriji še naprej zmanjšuje kalifat džihadistične skupine. ISIS poziva svoje člane, naj zapustijo Irak in Sirijo ter se jim pridružijo v Libiji, kjer jih je do zdaj okoli 500. Iz tamkajšnje baze se med valom migrantov želijo prebiti v Evropo in začeti izvajanje vse hujših terorističnih napadov.

Libija, ki je tik ob Sredozemskem morju, le nekaj sto milj od evropske obale, je postala dom regeneracijskega krila ISIS-a, ki ga trenutno sestavlja okoli 500 teroristov. ISIS želi v Libiji izkoristiti sedanje migrantske razmere in potovanje migrantov v Evropo. Tako želijo skupaj z njimi neopazno priti k nam in tukaj izvesti številne napade. “Islamska država je pred dvema letoma dejala, da namerava priti v skupine migrantov in izvajati napade v Evropi,” poroča Wall Street Journal (WSJ). “Več deset tisoč migrantov je prešlo Sredozemsko morje in tako iz Libije prišlo v Italijo.

V Libiji želijo ponovno vzpostaviti svoj režim
V ISIS-u so prepričani, da je Libija glavni vhod v Evropo,” je prek šifriranega telegramskega sporočila časopisu The Journal povedal Abu Baara al-Ansari, Sirec, ki je junija izstopil iz teroristične skupine. Teroristi ISIS-a naj bi izkoristili poslabšan libijski varnosti sistem in poskušali ponovno vzpostaviti svoj režim. “Islamska država je v Libiji ustanovila številne skrivne celice, potem ko je lani izgubila svoj vpliv v severni Afriki. Militantne skupine so se zdaj začele krepiti drugje. Majhne celice sestavlja več ducatov borcev, zdaj pa so zamenjale lokacijo. V zadnjih nekaj mesecih so svoje baze postavili zunaj libijskih mest in začeli ropati tovornjake, ki vozijo mimo. Denar si služijo tudi s tihotapstvom migrantov,” je poročal The Journal.

Prizadevanja ISIS-a za vrnitev v Libijo so sprožila vseevropsko zaskrbljenost, saj že nekaj let džihadisti iz Sirije potujejo v Evropo, kjer želijo izvajati smrtonosne teroristične napade. ISIS naj bi pozval svoje člane, naj zapustijo krhek kalifat Islamske države v Iraku in Siriji ter potujejo na območje v Libiji. Teroristični borci naj bi v Libijo prišli prek Sudana, kamor letijo iz Turčije in Sirije.

Simbolična slika (Foto: iStock)

Trenutno je na tamkajšnjem območju dejavnih 500 članov, prihaja jih še več
Oborožene ameriške sile v Libiji so že mesece opozarjale, da se ISIS vedno bolj krepi in počasi preoblikuje. Tamkajšnje celice so se začele krepiti po lanskoletnem porazu v pristaniškem mestu Sirta, ki je nekoč bilo največje oporišče ISIS-a zunaj njihovega kalifata na Bližnjem vzhodu. Kljub porazu ameriška vojska v Afriki, ki nadzoruje tamkajšnje dejavnosti, ocenjuje, da je v Libiji še vedno dejavnih približno 500 članov. Pred porazom v Sirti pa jih je bilo po poročanju Breitbarta kar med 4000 in 6000. “Ponovno oživljeni ISIS vsekakor postaja problem v Libiji,” je za WSJ povedal vodja varnostnikov, ki ni želel biti imenovan. “Teroristična skupina si lahko poviša prihodke z donosnimi goljufivimi posli in izkoriščanjem zalog orožja v državi, ki je obsežna in politično nestabilna.”

A. L.