Pred vrati volitve v CDU – za Merklovo menda nimajo zamenjave

Kanclerka Angela Merkel, obdana s člani in funkcionarji stranke: Julia Kloeckner, generalni sektretar Peter Tauber, Volker Bouffier, Thomas Strobl, Armin Laschet, Jens Spahnat, kongres stranke CDU v Essnu, december 2016.

Krščansko-demokratska unija (CDU) bo v Essnu pričela s tridnevnim letnim kongresom, na katerem bodo predstavili program in smernice stranke, za svojo predsednico pa bodo najverjetneje znova izvolili Angelo Merkel, kar bi pomenilo njeno kandidaturo za četrti mandat na položaju nemške kanclerke. Podpora je kanclerki pričela padati zaradi njene politike odprtih vrat, ki je sprožila razkol tudi med državami EU.

Razpravljali bodo o politiki zaposlovanja, o digitalizaciji, globalizaciji, davkih, razvojni pomoči, izobraževanju, družinski politiki, varnosti, obrambi in zunanji politiki, kar vključuje tudi temo migrantov. Nemška kanclerka je napovedala zaostritev stališč glede azilne politike, zato pričakuje sodelovanje s sestrsko bavarsko stranko Krščansko-socialno unijo (CSU), s katero je prihajala v spor ravno zaradi liberalne azilne politike. Vodja CSU Horst Seehofer je že večkrat zahteval omejitev števila migrantov na 200.000 letno, a je Nemčija lani vseeno sprejela skoraj 900.000 prosilcev za azil.

Tokratna kandidatura Merklove za predsednico stranke je že deveta zapored, pri čemer je na zadnjih volitvah pred dvema letoma osvojila 96,7 odstotka. Tudi tokrat je pomembno, da bi dobila višji odstotek glasov, kot je 90, kar bi kazalo na najširšo podporo. Prve spremembe stališč glede migrantov so se pričele, ko je zaradi migrantskega nasilja in prosilcev za azil pričela pridobivati podporo skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD)  ter se prebila v več deželnih parlamentov, kot poroča STA. Zadnji val ogorčenja je dvignil primer umora študentke medicine v Freiburgu s strani mladoletnega migranta.

Konec tedna so bili objavljeni rezultati ankete, v kateri konservativno koalicijo CSU in CDU podpira 37 odstotkov vprašanih, kar je štiri odstotne točke več kot pred dvema tednoma. Po tej raziskavi je podpora socialdemokratom (SPD) v 14 dneh padla s 24 na 22 odstotkov, podpora AfD pa s 13 na 12 odstotkov. Po umoru v Freiburgu na konferenci z mnogimi pomembnimi temami odvračajo pozornost od  tega in podobnih dogodkov, ki bi lahko razburili člane in volivce na kongresu. Zaenkrat pravijo, da v CDU za Merklovo nimajo enakovredne zamenjave. Najprej ji je podpora zaradi azilne politike močno padla, sedaj pa je nekoliko znova narasla, kot navaja FAZ, k čemur je nekoliko pripomoglo tudi zaprtje balkanske poti, ne pa toliko omejitveni ukrepi pri migracijah.

A. B.

 • totex39

  Res ne vem, kaj bi človek vsemu temu rekel, da tako velika stranka kot je CDU nima zamenjave za “pogrebnico” Evrope. Res bi bilo nekaj groznega, če bi bila Merklova ponovno izvoljena in hkrati sramota za te apatične ljudi, ki sestavlajo to njeno stranko.

  • Igor Kavalar

   V svoji stranki bo verjetno dobila podporo. Sam pa menim da bo levica SPD kakšni zeleni in Die linke tvorila novo vlado, ker bo Afd pač še vedno prešibka za prevzem oblasti. Torej glede Nemčije dvomim da bo kaj drugače glede ilegalnega naseljevanja migrantov po EU. Zato lahko pričakujemo da bo zaradi takšne politike pestro v drugih državah in po vsej verjetnosti bo tudi kakšen nov brexit.

  • hle

   Ali SDS ima zamenjavo za Janeza nima ravno tako kot gela je tudi Janez velik soler in oba sta svoj čas ko bi mesto morala prepustit drugemu že zamudila oba na škodo svoje stranke demokracija ima eno bizarno pravilo ko nekdo postane nezamenljiv ga je potrebno zamenjat

 • tarantela

  Bo morala svoje neumnosti sama pospraviti, nihče se ne javi za čiščenje njenih razbitin.

 • Igor Kavalar

  četrti mandat na položaju nemške kanclerke.

  Pa tako so pljuval proti Putinu.

  In to naj bi bila demokracija na nemški način?
  Mandat bi moral biti omejen na maksimalno dva mandata, ker oblast ljudem stopi v glavo.

 • Nata

  Ja , kaj pa je do sedaj delal g. Röttgern ? Je samo svečo držal pri njenih odločitvah ? Ali so v stranki sami pajacki ?
  Ma , dajte no !! Če bi želeli , bi jo že nesli , a ne ? Tako pa imajo koristi . Kakšne ?Sam Bog večni ve ?

 • Olga

  Zaradi zločinov islamistov nad civilnim prebivalstvom, si zasluži zapor in ne kanclersko mesto!

 • ogledalo

  Ni zamenjave? V Sloveniji je stranka, kjer je prepovedano kandidirati vsem članom, razen ljubljenemu vodji. Slednji vedno zmaga s 123% podpore članstva. Vsaka podobnost s sekto je zgolj naključna.

 • Vrhovni sodnik

  Sramota za Nemčijo, sami nesposobni.

 • Slovenka

  Recite mi, da sem narobe prebrala: CDU nima zamenjave za Merkelco??!!??!! Nemci, pojdite k vragu, zginite z obličja zemlje, če je to res. Če ne premorete enega samega poštenega Nemca, katolika, domoljuba in desničarja, ki bi bil sposoben vzeti mero tej baburi brez vesti in duše, potem se pač križajte z zapečenimi in pa pa.

 • garfi

  samo ploščo je obrnila in spet je v igri
  levaki in krščanarji znajo

  • ogledalo

   Hvala bogu, da sektašem nekako ne gre!

   • garfi

    kva

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!