fbpx

Pred vrati volitve v CDU – za Merklovo menda nimajo zamenjave

Kanclerka Angela Merkel, obdana s člani in funkcionarji stranke: Julia Kloeckner, generalni sektretar Peter Tauber, Volker Bouffier, Thomas Strobl, Armin Laschet, Jens Spahnat, kongres stranke CDU v Essnu, december 2016.

Krščansko-demokratska unija (CDU) bo v Essnu pričela s tridnevnim letnim kongresom, na katerem bodo predstavili program in smernice stranke, za svojo predsednico pa bodo najverjetneje znova izvolili Angelo Merkel, kar bi pomenilo njeno kandidaturo za četrti mandat na položaju nemške kanclerke. Podpora je kanclerki pričela padati zaradi njene politike odprtih vrat, ki je sprožila razkol tudi med državami EU.

Razpravljali bodo o politiki zaposlovanja, o digitalizaciji, globalizaciji, davkih, razvojni pomoči, izobraževanju, družinski politiki, varnosti, obrambi in zunanji politiki, kar vključuje tudi temo migrantov. Nemška kanclerka je napovedala zaostritev stališč glede azilne politike, zato pričakuje sodelovanje s sestrsko bavarsko stranko Krščansko-socialno unijo (CSU), s katero je prihajala v spor ravno zaradi liberalne azilne politike. Vodja CSU Horst Seehofer je že večkrat zahteval omejitev števila migrantov na 200.000 letno, a je Nemčija lani vseeno sprejela skoraj 900.000 prosilcev za azil.

Tokratna kandidatura Merklove za predsednico stranke je že deveta zapored, pri čemer je na zadnjih volitvah pred dvema letoma osvojila 96,7 odstotka. Tudi tokrat je pomembno, da bi dobila višji odstotek glasov, kot je 90, kar bi kazalo na najširšo podporo. Prve spremembe stališč glede migrantov so se pričele, ko je zaradi migrantskega nasilja in prosilcev za azil pričela pridobivati podporo skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD)  ter se prebila v več deželnih parlamentov, kot poroča STA. Zadnji val ogorčenja je dvignil primer umora študentke medicine v Freiburgu s strani mladoletnega migranta.

Konec tedna so bili objavljeni rezultati ankete, v kateri konservativno koalicijo CSU in CDU podpira 37 odstotkov vprašanih, kar je štiri odstotne točke več kot pred dvema tednoma. Po tej raziskavi je podpora socialdemokratom (SPD) v 14 dneh padla s 24 na 22 odstotkov, podpora AfD pa s 13 na 12 odstotkov. Po umoru v Freiburgu na konferenci z mnogimi pomembnimi temami odvračajo pozornost od  tega in podobnih dogodkov, ki bi lahko razburili člane in volivce na kongresu. Zaenkrat pravijo, da v CDU za Merklovo nimajo enakovredne zamenjave. Najprej ji je podpora zaradi azilne politike močno padla, sedaj pa je nekoliko znova narasla, kot navaja FAZ, k čemur je nekoliko pripomoglo tudi zaprtje balkanske poti, ne pa toliko omejitveni ukrepi pri migracijah.

A. B.