Predsednik Biden pozitiven na covid-19, nato se je fotografiral brez maske

Foto: Bela hiša

Predsednik Joe Biden se je v četrtek v Beli hiši fotografiral brez maske, le nekaj ur po tem, ko so uradniki objavili, da ima simptome covida in da gre v izolacijo.

Biden je kmalu po poldnevu objavil fotografijo s svojega uradnega računa na Twitterju, potem ko je bil prisiljen odpovedati dogodek v Scrantonu v Pensilvaniji, saj je ponovno pozitiven na koronavirusno bolezen. Na fotografiji brez maske sedi za mizo v zahodnem krilu Bele hiše. Fotografija je bila posneta le nekaj ur po tem, ko je tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Piere potrdila, da je Biden zbolel za covidom, kar bi pomenilo, da je Biden kršil smernice, ki jih je določila služba za preprečevanje nalezljivih bolezni (CDC), kjer so zaposleni uradniki, ki jih je imenovala njegova administracija.

Od 30. marca smernice CDC določajo, da posamezniki, ki se okužijo s covidom, “nosijo dobro prilegajočo masko 10 polnih dni, kadarkoli so v bližini drugih v svojem domu ali v javnosti”. Poleg tega smernice pravijo, da mora vsakdo, ki je pozitiven na testu ali kaže simptome covida, v izolacijo za najmanj pet dni, ne glede na to, ali je cepljen, nato pa mora še nadaljnjih pet dni nositi masko, ko je v bližini drugih.

Kljub smernicam CDC je bil Biden v zahodnem krilu brez maske v prisotnosti vsaj enega fotografa. Kasneje je tiskovna predstavnica dodala, da je fotograf upošteval smernice socialnega distanciranja in da je predsednik za namen fotografije res snel masko. Tiskovna predstavnica je rekla, da je fotograf nosil masko N95 in je bil najmanj šest metrov stran. Glede tega, zakaj Biden na sliki ne nosi maske, je razložila: “Snel je svojo masko, da bi ga Američani lahko videli in neposredno videli delo, ki ga opravlja.”

Andrej Žitnik