Predsednik Evropske ljudske stranke: Prepričani smo, da bo španski premier našel politično rešitev v okviru pravne države

Foto: epa

Voditelji Evropske ljudske stranke (EPP) so se sešli v Bruslju, v pogovorih pa so bili osredotočeni predvsem na Katalonijo, brexit in Ciper.

Srečanja se je udeležil tudi predsednik slovenske stranke SDS Janez Janša, na njem pa so med drugim pozdravili tudi nemško kanclerko Angelo Merkel, prihodnjega avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza in norveško predsednico vlade Erno Solberg.

Začeli so z razpravo o Kataloniji
Na srečanju je predsednik EPP Joseph Daul glede Katalonije dejal: “V preteklih desetletjih so vse španske regije rasle in tako imajo svoje državljane. Ljudje Katalonije niso zatirani. Razmere v Kataloniji zahtevajo dialog, vendar so navajanja o nezakonitem referendumu, ki nasprotuje španski ustavi, vse prej kot dialog. Prav tako je treba spoštovati pravice vseh španskih državljanov. Prepričani smo, da bo španski premier Mariano Rajoy našel politično rešitev v okviru pravne države.”

Pomen podpore stranke sta poudarila tudi generalni sekretar EPP in evropski poslanec Antonio López-Istúriz: “Ponosni smo na podporo družine EPP v teh težkih časih za Španijo, mojo državo. EU je projekt, ki nas združuje in ga ne bodo zlomili razdiralci ali nacionalisti. To so stvari iz preteklosti.”

“Združeno kraljestvo mora  predstaviti konkretne predloge za prehod v naslednjo fazo pogajanj”
V nadaljevanju so razpravljali o trenutnem stanju pogajanj glede brexita, kjer je Joseph Daul poudaril, da glavni zagovornik brexita Michel Barnier lahko pričakuje njihovo popolno podporo. “Naše prednostne naloge so jasne: pravice državljanov, finančna poravnava in meja z Irsko. Ali lahko po tem, ko je bil dosežen zadosten napredek pri teh treh vprašanjih, že govorimo o prihodnjem odnosu med EU in Združenim kraljestvom? Na žalost še ne. Toda ena stvar je zagotovo: 29. marca 2019 Združeno kraljestvo ne bo več član EU. Zdaj mora Združeno kraljestvo predstaviti konkretne predloge za prehod v naslednjo fazo pogajanj,” je še dejal predsednik EPP.

Pogovorom o Cipru posebna pozornost
Posebno pozornost so namenili pogajanjem na Cipru. Pri tem je Joseph Daul izrazil razočaranje zaradi neuspešnega reševanja konference in omenil, da je to posledica vztrajanja Turčije pri ohranjanju jamstvenih in intervencijskih pravic na Cipru. Turčijo je pozval, naj nemudoma uskladi pristop z UNSG (UN Secretary-General) ter spoštuje načela in vrednote EU in si konstruktivno prizadeva za celotno rešitev ciprskega problema.

EPP je bil obveščen tudi o nedavnih ukrepih, ki jih je Turčija uvedla proti enklavskim grškim Ciprčanom in maronitom (krščanski ločini z Bližnjega vzhoda), pri čemer je pozval Turčijo, naj ukrepe takoj razveljavi in se vzdrži dejanj, ki so očitna kršitev človekovih pravic.

D. Š.

 • Zima prihaja

  Kdo je te tipe izvolil ?HA?

  • Soave

   Drug drugega so izvolili na položaje !!

  • samotoje

   Države članice so prispevale svoje najboljše.

 • DJURO SUMAR

  Desnica ki vodi EU in cel planet, se vedno bolj izgublja in ni več sposobna obvladovati razmer, katere je v svoji pogoltnosti ustvarila sama. Edina rešitev je uspostavitev nove pravičnejše svetovne ureditve. Prihaja demokratični socializem.

  • Olga

   Levica ni sposobna obvladovati razmer! To ureditev boste gledali izza rešetk, skupaj s Sorosom in Plavim!

   • DJURO SUMAR

    Sanjaš z odprtimi očmi.

  • xtc

   Ko bodo levaki tam kjer zgodovinsko sodijo-na odpadu zgodoviner bo vse lažje-samo pojsnilo za bedake.

   • DJURO SUMAR

    Vernikov je vedno manj, naprednih levičarjev vedno več, ti pa jih umeščaš na odpad. Ali si nor ali si ovca? Sploh pa, kako si predstavljaš, da nekdo nekam sodi “zgodovinsko”: Mar ti ali kdo drug določa zgodovino? Veš, zgodovina se preprosto dogaja.

  • samotoje

   Še en vizionar. Kardeljev Edi je bil tudi vizionar. Pa idej je imel cel kup. Tudi o tem, kako bi krava preživela brez krme. Krava je crknila. Škoda, saj je imel Edi še mnogo idej.

 • Soave

  Razdiralci in nacionalisti ???
  Vam je kaj znano, dragi komentatorji ??

 • DJURO SUMAR

  Na sliki vodilnih v EU ni niti enega levičarja, naši klerikalci pa za vse krivijo levičarje. Kje so ti ljudje izgubili svojo pamet? Eni v cerkvi, drugi pa v strankah SDS in NSI.

 • samotoje

  V Kataloniji bo še krvavo. Zdaj so se tudi tisti Katalonci, ki se do španskih norih ukrepov niso jasno opredelili za samostojnost, postavili na stran katalonske vlade. Z vsakim ukrepom kastiljske vlade bo več takih. Bruselj bo moral zaradi pritiska javnosti požreti večino tistega, o čemer zdaj blebetajo.

 • Adolf Hitler

  seveda da bov s prstom v rit!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!