fbpx

Predsednik Evropske ljudske stranke: Prepričani smo, da bo španski premier našel politično rešitev v okviru pravne države

Foto: epa

Voditelji Evropske ljudske stranke (EPP) so se sešli v Bruslju, v pogovorih pa so bili osredotočeni predvsem na Katalonijo, brexit in Ciper.

Srečanja se je udeležil tudi predsednik slovenske stranke SDS Janez Janša, na njem pa so med drugim pozdravili tudi nemško kanclerko Angelo Merkel, prihodnjega avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza in norveško predsednico vlade Erno Solberg.

Začeli so z razpravo o Kataloniji
Na srečanju je predsednik EPP Joseph Daul glede Katalonije dejal: “V preteklih desetletjih so vse španske regije rasle in tako imajo svoje državljane. Ljudje Katalonije niso zatirani. Razmere v Kataloniji zahtevajo dialog, vendar so navajanja o nezakonitem referendumu, ki nasprotuje španski ustavi, vse prej kot dialog. Prav tako je treba spoštovati pravice vseh španskih državljanov. Prepričani smo, da bo španski premier Mariano Rajoy našel politično rešitev v okviru pravne države.”

Pomen podpore stranke sta poudarila tudi generalni sekretar EPP in evropski poslanec Antonio López-Istúriz: “Ponosni smo na podporo družine EPP v teh težkih časih za Španijo, mojo državo. EU je projekt, ki nas združuje in ga ne bodo zlomili razdiralci ali nacionalisti. To so stvari iz preteklosti.”

“Združeno kraljestvo mora  predstaviti konkretne predloge za prehod v naslednjo fazo pogajanj”
V nadaljevanju so razpravljali o trenutnem stanju pogajanj glede brexita, kjer je Joseph Daul poudaril, da glavni zagovornik brexita Michel Barnier lahko pričakuje njihovo popolno podporo. “Naše prednostne naloge so jasne: pravice državljanov, finančna poravnava in meja z Irsko. Ali lahko po tem, ko je bil dosežen zadosten napredek pri teh treh vprašanjih, že govorimo o prihodnjem odnosu med EU in Združenim kraljestvom? Na žalost še ne. Toda ena stvar je zagotovo: 29. marca 2019 Združeno kraljestvo ne bo več član EU. Zdaj mora Združeno kraljestvo predstaviti konkretne predloge za prehod v naslednjo fazo pogajanj,” je še dejal predsednik EPP.

Pogovorom o Cipru posebna pozornost
Posebno pozornost so namenili pogajanjem na Cipru. Pri tem je Joseph Daul izrazil razočaranje zaradi neuspešnega reševanja konference in omenil, da je to posledica vztrajanja Turčije pri ohranjanju jamstvenih in intervencijskih pravic na Cipru. Turčijo je pozval, naj nemudoma uskladi pristop z UNSG (UN Secretary-General) ter spoštuje načela in vrednote EU in si konstruktivno prizadeva za celotno rešitev ciprskega problema.

EPP je bil obveščen tudi o nedavnih ukrepih, ki jih je Turčija uvedla proti enklavskim grškim Ciprčanom in maronitom (krščanski ločini z Bližnjega vzhoda), pri čemer je pozval Turčijo, naj ukrepe takoj razveljavi in se vzdrži dejanj, ki so očitna kršitev človekovih pravic.

D. Š.