fbpx

Predsednik evropskega sveta Tusk naj bi najavil spremembe glede neučinkovitega sistema migrantskih kvot

Predsednik evropskega sveta Donald Tusk (vir: Twitter)

Predsednik evropskega sveta Donald Tusk naj bi v četrtek najavil nove spremembe glede vprašanja migrantskih kvot. Odločanje o novem dogovoru bo prepuščeno državam članicam, v kolikor dogovor ne bo dosežen v šestih mesecih, naj bi predsednik evropskega sveta sam predlagal alternative.

Po tem, ko je vrh EU leta 2015 zaradi migrantske krize uvedel obvezne kvote, naj bi zdaj po poročanju Guardiana bile na obzorju spremembe. Predsednik evropskega sveta Donald Tusk naj bi “na sestanku v četrtek povedal voditeljem EU, da so bile obvezne kvote razdiralne in neučinkovite, kar naj bi bil jasen znak, da je pripravljen opustiti načrt, ki je zakrivil grenke razkole po Evropi.”

Tusk naj bi po napovedih dal voditeljem EU na voljo šest mesecev za dosego novega dogovora. V primeru, da ta ne bo dosežen, naj bi predlagal nove alternative. “Če ne bo rešitve … vključno s problemom obveznih kvot, bo predsednik evropskega sveta vodil pot naprej,” je zapisal v osnutku pisma namenjenega evropskim prestolnicam.

Bruseljska diktatura, 250 tisoč evrov “solidarnostnega prispevka” za vsakega migranta, ki ga država EU ne sprejme
V vsakem primer se obetajo hudi boji, saj so članice EU razdeljene. Medtem ko Madžarska in Poljska kategorično zavračata sprejetje kakršnihkoli migrantov, se Nemčija, Švedska, Italija in Grčija zavzemajo za “pravičnejšo” porazdelitev. Poljska, Madžarska in Češka se trenutno borijo proti vsiljenim kvotam na Evropskem sodišču. Pred tem je Evropska komisija predlagala, da bi morale članice EU, ki zavrnejo dodeljeno jim število migrantov, plačati “solidarnostni prispevek”, ki bi znašal vrtoglavih 250 tisoč evrov na migranta. Očitno je, da stroški na posameznega migranta, naj so še tako visoki, ne znašajo 250 tisoč evrov. To kaže, da je tako imenovani solidarnostni prispevek v resnici kazen za države, ki se upajo postaviti po robu norosti Evropske komisije. Je cena njihovega kljubovanja.

(Foto: iStock)

V Tuskovi izjavi odseva tudi soočenje z realnostjo, saj je priznal, da so edino posamezne države članice tiste, ki se lahko spopadajo s težavami, ki pestijo EU, in ne bruseljski aparat, kakor je vrh EU vztrajal do zdaj. Prav tako naj bi pozval države članice, naj najdejo še več denarja za zaustavitev migrantskega toka izven Evrope. Po nekaterih ocenah naj bi to znašalo 3 milijarde evrov za zadržanje sirijskih migrantov v Turčiji ter 1,9 milijarde za zadržanje afriških migrantov.

Ivan Šokić