fbpx

Predsednik islamskega društva: “Homoseksualnost je bolezen srca in uma”

Foto: epa

Predsednik islamskega društva na univerzi Goldsmiths (Goldsmiths Islamic Society – ISOC) Muhammed Patel je odstopil s funkcije zaradi izjav, ki jih je objavljal na svojem Twitter računu. Med drugim je kritiziral “butaste geje” in njihove parade, napadal “ljubitelje pedrov” in izjavil, da je “homoseksualnost bolezen srca in uma”.

Izjave so se nanašale na nedavni prepir, ki so ga na predavanju o človekovih pravicah povzročili člani islamskega društva, pri čemer so predavanje prekinili, predavateljici pa grozili s smrtjo. Islamsko društvo je po spornih izjavah svojega predsednika sklicalo izredno sejo društva in ga pozvalo k odstopu, poroča Daily Mail.

Člani islamskega društva – predavateljica je skrajni islamofob
Društvo ateistov, sekularistov in humanistov (Atheist, Secularist and Humanist Society – ASH) je na univerzi organiziralo predavanje na temo človekovih pravic. Predavateljica je bila znana aktivistka  iz Teherana Maryam Namazie, ki je zbežala pred iransko represijo. Islamsko društvo je univerzo že pred predavanjem opozorilo, da je Namazieva skrajni islamofob in da ne bi smela predavati. Do predavanja je kljub temu prišlo, a so ga muslimani kmalu po začetku prekinili, izvlekli kable projektorja, predavateljici pa grozili celo s smrtjo. Organizatorji predavanja so dejanja islamskega društva obsodili, v začudenje vseh pa je ravnanje muslimanov podprlo društvo LGBTQ.

Vodstvo jih podpira, člani društva LGBTQ pa so ogorčeni
Podpori, ki jo je muslimanom izrazilo vodstvo društva LGBTQ, pa so sledili sporni tviti predsednika islamskega društva. Med drugim je zapisal, da je “homoseksualnost bolezen srca in uma”. Člani društva LGBTQ so bili ogorčeni – prvič zaradi tvitov, drugič pa nad odločitvijo svojega vodstva, da podpre islamsko društvo, ki je tako očitno proti homoseksualcem.

Islamskim govorcem je dovoljeno vse, drugi pa naj molčijo
Islamsko društvo, ki je Namaziejevo obsodilo islamofobije, pa je ob drugih priložnostih gostilo že vrsto radikalnih govornikov. Tak primer je Mozzam Begg, nekdanji zapornik v zloglasnem zaporu Guantanamo, ki je terorista, znanega pod imenom džihadist John, opisal kot “čudovito in prijazno osebo”. Prav tako je bil njihov gost Hamza Tzortis, ki verjame, da bi morali vse, ki niso muslimani, pobiti, če bi se upirali islamizaciji. V svojih govorih je pogosto dejal: “Mi muslimani smo popolnoma proti svobodi govora.”

A. R.