fbpx

Predsednik Srednjeafriške republike poziva: “V Evropi ne more biti stabilnosti, če je v Afriki ni”

Foto: Twitter

Predsednik Srednjeafriške republike, ki je bila v vojni, je spregovoril na temo miru, ki ga primanjkuje, ter opozoril, da je stabilnost v Evropi povezana s stabilnostjo v Afriki. Podal je predlog za razorožitev, univerzalno zdravstveno varstvo in odpravo smrtnih kazni. 

Medtem ko so se besede predsednika Faustin-Archangea Touadére v prvi vrsti nanašale na težave Evrope z valovi migrantov, ki prihajajo iz Afrike, je v nadaljevanju predlagal povezave med različnimi razvojnimi področji. “Brez miru ne bo integralne ekologije in ne bo miru brez celostne ekologije,” je dejal Touadéra. “V državi bo mir, če bo dostop do zdravstvene oskrbe za vse državljane,” je še dodal.

Afriški politik je govoril v Madridu na konferenci z naslovom “Srečanje za mir”, ki jo je organizirala katoliška skupnost Saint Egidio. Touadéra je v svojem nagovoru poudaril potrebo po “prenovi bistvene povezave med Afriko in Evropo”, hkrati pa je poudaril, da so razorožitev, univerzalno zdravstveno varstvo in odprava smrtne kazni bistveni pogoji za dosego miru.

Foto: Twitter

Mir brez meja
“To, kar je Evropa storila, so danes sanje v Afriki,” je dejal Touadéra. “Mir brez meja ni le lep naslov, ampak lepa perspektiva, ki jo je treba spremeniti v dejanje.” Srednjeafriška republika je že od leta 2012 v državljanski vojni, sicer se spopadi zmanjšujejo, vendar pa se napetosti še kar povečujejo z verskimi prepiri med muslimanskimi borci Séléka in krščanskimi militantnimi vojaki.

Touadéra je dejal: “Srednjeafriška republika je kot hiša, v katero je vneseno veliko orožja, zato bomo zdaj sprožili program za razorožitev. Kri naših ljudi je neupravičeno razlita, zato pozivam, da ne delamo iste napake v prihodnosti.” Poudaril je tudi, da se je vojni mogoče izogniti, vendar da mir zahteva usklajena prizadevanja vseh. “Vojna in nasilje nista neizogibna usoda,” je dejal, vendar miru nikoli ni mogoče sprejeti za samoumevnega, ampak zahteva stalno budnost. “Kot bi gradili hišo, ki vedno potrebuje vzdrževanje, ker bi bila drugače prepuščena milost in nemilost vetra,” je zaključil predsednik. 

Eva Poljanc