fbpx

Predsednika Interpola skrivajo Kitajci. Je v nevarnosti?

Meng Hongwei (foto: epa)

Potem ko je skrivnostno izginil predsednik Interpola in kitajski podminister za varnost Meng Hongwei, so kitajske oblasti sporočile, da ga zadržujejo zaradi suma korupcije in političnih prekrškov. Žena, ki o pridržanju ni bila obveščena, verjame, da je njen mož v nevarnosti. Zadnje besedilno sporočilo, ki ji ga je poslal, je namreč vsebovalo simbol noža, pred tem pa ji je dejal le, da naj počaka na njegov klic. Se je zameril vladajoči komunistični partiji?

Prejšnji teden so splet preplavile novice o skrivnostnem izginotju predsednika Interpola in kitajskega podministra za varnost. Okoliščine izginotja sprva niso bile znane, zadnje sporočilo, ki ga je Meng Hongwei poslal ženi, pa je bil simbol noža. Nato so kitajske oblasti Interpolu sporočile, da je Meng pridržan zaradi preiskave o korupciji ter političnih prekrških, katerih naj bi bil osumljen. Kitajske oblasti sicer sorodnikov pogosto ne obvestijo o tem, da je njihov bližnji pridržan, prav tako pa je pridržanje Hongweia le zadnje v seriji visokih uradnikov, ki so jih spodnesle obtožbe o korupciji, še poroča CBS.

Hongwei Interpolu poslal odstopno izjavo
Interpol je javnosti sporočil, da je 64-letni Meng že podal nepreklicno odstopno izjavo, ki prične veljati takoj, niti po tem pa niso razjasnjene dodatne okoliščine. Tako še vedno ni jasno, v kakšnem stanju je Meng ter kje se nahaja. Položaj predsednika Interpola je sicer zasedel leta 2016, njegov mandat na tem mestu pa naj bi se končal leta 2020. Zaradi obeh funkcij je živel med Pekingom in Lyonom, kjer ima Interpol sedež. Francoska vlada in Interpol sta z javno izraženo zaskrbljenostjo že dala vedeti Kitajski, da bi takšna nepojasnjena izginotja utegnila škodovati podobi države kot hitro rastoče zvezde. Interpol je namreč pozval Kitajsko, da jasno razjasni okoliščine Mengovega pridržanja.

Žena verjame, da je njen mož v nevarnosti
Žena Grace Meng, ki ji je mož poslal simbol noža, verjame, da je mož v nevarnosti, in je odločena, da pride zadevi do dna. V nedeljo je tako organizirala čustveno novinarsko konferenco v Lyonu, kjer je prvič javno spregovorila o moževem izginotju: “Zdaj sem prešla iz stanja žalosti in strahu v stanje iskanja resnice, pravice in odgovornosti do zgodovine. Za mojega moža, ki ga globoko ljubim, za moje majhne otroke ter vse ljudi moje domovine, vse žene in otroke, da njihovi možje in očetje ne bi več izginevali.”

Zadnje sporočilo, ki ga je prejela žena (Foto: Twitter)

Poziv Mengove žene za pravičnost je sicer odmev številnih takšnih pozivov družin ljudi, ki so prišli navzkriž s kitajsko komunistično partijo v času vladanja Xi Jinpinga. Nekateri od njih so bili sicer preganjani pod Mengovim vodstvom, med pridržanimi, ki so nepojasnjeno izginili, pa so tudi demokratični aktivisti, odvetniki za človekove pravice, politiki, obtoženi nezvestobe režimu, prav tako pa približno milijon pripadnikov etnične manjšine muslimanov, ki so izginili v taboriščih na zahodu države.

J. Ž.