fbpx

Predstavniki odstavljene katalonske vlade prišli na madridski sodišči, Puigdemonta po pričakovanjih ni med njimi

Foto: epa

Več predstavnikov odstavljene katalonske vlade, med njimi podpredsednik Oriol Junqueras, je danes prispelo na madridski sodišči na zaslišanje. Med njimi ni odstavljenega predsednika katalonske vlade Carles Puigdemonta. Od 14 odstavljenih članov katalonske vlade se na sodiščih ni pojavilo skupno pet predstavnikov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Med ministri, ki so prišli na sodišče, je tudi odstavljena ministrica za javno upravo Meritxell Borras, ki je skupaj s Puigdemontom in nekaterimi drugimi ministri odšla v Bruselj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Puigdemontov belgijski odvetnik Paul Bekaert je v torek dejal, da se Puigdemont še ne bo vrnil v Španijo, saj obstaja velika verjetnost, da bi ga tam pridržali.

Špansko tožilstvo je proti odstavljenemu katalonskemu predsedniku in članom njegove vlade v ponedeljek vložilo obtožnice, v katerih jim med drugim očita upor in nezakonito prisvajanje javnih sredstev. Za očitana dejanja naj bi jim grozilo do 30 let zapora. Puigdemont se je nato skupaj z nekaterimi člani vlade zatekel v Bruselj.

Medtem bo danes in v petek na vrhovnem sodišču potekalo zaslišanje obtoženih članov katalonskega parlamenta, med njimi nekdanje predsednice Carme Forcadell.

Špansko ustavno sodišče je v torek razveljavilo deklaracijo o samostojnosti Katalonije, predstavnike katalonskega regionalnega parlamenta pa naj bi tudi opozorilo, da morajo zaustaviti vsako pobudo, ki bi se nanašala na izvajanje deklaracije.

D. Č., STA