fbpx

Preiskava proti hrvaški predsednici: Izognila se je davkom, a pravi, da je zgolj humanitarna

Foto: STA

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović se je zaradi “izogibanja” davkov znašla v preiskavi zaradi navzkrižja interesov. Hrvaška komisija za ugotavljanje navzkrižja interesov predsednici očita, da naj bi po tem, ko je nadomestilo za stroške kampanje nakazala HDZ, s temi sredstvi v stranki še vedno razpolagala in se tako izognila 40-odstotnemu davku.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je od države namreč prejela okoli 1,2 milijona kun (158.000 evrov) kot nadomestilo za oglaševanje med predsedniško kampanjo. Ker je predvolilno kampanjo Grabar-Kitarovićeve financirala HDZ, je ta denar predsednica nakazala stranki. Komisija je ugotovila, da se je Grabar-Kitarovićeva tako spretno izognila plaćilu 40-odstotnega davka. Prijavo proti premierju Milanoviću in predsedniku HDZ Karamarku so v komisiji zavrnili.

Humanitarna ali le zvita predsednica?
Za komisijo je bilo sporno, da se je hrvaška predsednica odpovedala nadomestilu v korist HDZ, potem pa je naslednjih 6 mesecev odločala, v katere humanitarne namene bo namenila denar z računa HDZ. Pravijo, da se je Grabar-Kitarovićeva obnašala kot članica stranke, česar pa ne bi smela storiti, ker kot predsednica ni bila več članica HDZ. V komisiji ugotavljajo, da je tako kršila načelo opravljanja javne službe.

V uradu predsednice kljub temu ponosni
Po objavi odločitve komisije so se odzvali tudi v kabinetu Grabar-Kitarovićeve in jim vrnili žogico s sporočilom, da je komisija presegla svoja pooblastila in stopila na območje političnega arbitriranja. Postopek so namreč sprožili zaradi kršitve načela opravljanja javne službe in verodostojnosti predsednice republike, ne pa zaradi navzkrižja interesov.

Predsednica je ponosna, ker je ves denar zakonito donirala najbolj potrebnim, čeprav bi ga lahko obdržala zase. Glede na to, da z nobeno potezo ni pod vprašaj postavila načela opravljanja javne službe, bo predsednica republike znova storila enako,” so zapisali v kabinetu Grabar-Kitarovićeve.

Tudi v Milanovićevi stranki niso imuni na darila
Komisija je sprožila ločeni postopek proti dosedanjemu obrambnemu ministru in članu Milanovićeve stranke Anteju Kotromanoviću. Prejel naj bi nedovoljeno donacijo, ko je med lanskim dopustom potoval iz Zagreba na Mali Lošinj z zasebnim letalom. Polet naj bi plačali ruski podjetniki. Hrvaški javni uslužbenci lahko po njihovi zakonodaji prejmejo darilo v vrednosti največ 500 kun (66 evrov), njegov polet na Mali Lošinj pa naj bil stal 28.500 kun (3750 evrov).

Komisija pa je zavrnila tudi več drugih prijav o domnevnem navzkrižju interesov, med drugim tudi proti dosedanjemu premierju Zoranu Milanoviću in predsedniku HDZ Tomislavu Karamarku. Komisija lahko namreč denarno kaznuje osebe, ki so kršile zakon o preprečevanju navzkrižja interesov.

A. R., STA