Preiskovalni odbor EU začel preiskovati panamske dokumente

Preiskovalni odbor EU za panamske dokumente (Foto: epa).

Preiskovalni odbor Evropskega parlamenta je z včerajšnjim dnem pričel obravnavo panamskih dokumentov. Naloga odbora je pojasniti delovanje evropskih slamnatih podjetij v Panami in izogibanje plačevanju davkov.  Naslednja seja odbora bo 12. oktobra. 

Konkretno naj  bi odbor preiskal morebitne kršitve evropskega prava. Raziskovali naj bi tudi bahamska razkritja, ne samo panamskih dokumentov. Zaslišana bo tudi evropska komisarka za konkurenčnost Neelie Kroes, ki je bila v času, ko je bila evropska komisarka, direktorica podjetja, registriranega na Bahamih.

Morda vas zanima več o sumljivi bivši evropski komisarki? Je nekdanja komisarka EU v času mandata imela podjetje na Bahamih?

Članica odbora in evropska poslanka iz Slovenije, Romana Tomc, je ob robu seje odbora izpostavila nekaj tem in problemov, ki bodo v središču pozornosti tega odbora. Izrazila je upanje, da bodo novinarji, ki so sodelovali pri razkritju panamskih dokumentov, nadaljevali z delom, saj so “neodvisni raziskovalni novinarji neprecenljivi pri odkrivanju nepravilnosti” in poudarila je tudi, da potrebujejo ustrezno zaščito.

Novinarji so članom odbora zelo natančno predstavili svoja razkritja in tudi težave, s katerimi se soočajo pri preiskavi in poročanju o davčnih oazah in slamnatih podjetjih. Pojasnili so vpletenost večine evropskih bank v sporne prakse in opozorili na zelo pomembno vlogo odvetnikov in uradnikov.

Virus panamski dokumenti je zelo razširjen, to lahko preberete tudi na tej povezavi: Ali tudi Kučanov odlikovanec skriva denar v Panami?

“Ena največjih težav, ki omogoča skrivanje v davčnih oazah, je nepreglednost davčne zakonodaje v različnih državah. Nedopustno je, da se lahko dejanski lastniki skrivajo za imeni slamnatih podjetij, ki omogočajo anonimnost. Ko so ti odkriti, vsi po vrsti trdijo, da s podjetjem nimajo nič skupnega in da se v njegovo poslovanje ne vtikajo. Žal se to dogaja zato, ker imamo neprimerno zakonodajo, ki jo je treba spremeniti,” je dejala Tomčeva.

Ustanovitev preiskovalnega odbora je pomemben dosežek, saj odbor dela tisto, kar bi morala storiti Evropska komisija, piše STA.

Samo upamo lahko, da ne bo tudi EU reševala težav z mnogimi preiskavami in komisijami, ki se bodo znašle v slepi ulici. To bi preveč spominjalo na nemoč parlamentarnih in drugih preiskovalnih komisij  pri nas, zaradi česar se je porodila ljudska misel: “Če ne želiš določenih stvari razkriti in jih sankcionirati, ustanoviš komisijo (odbor).”

A. B.