Preiskujejo BBC-jevo novinarko, ki je javno izrazila politično pristransko mnenje – na RTV lahko o takih standardih le sanjamo

Foto: zajem zaslona

Voditeljico BBC Martine Croxall preiskujejo zaradi morebitne kršitve načela nepristranskosti, potem ko je v živo povedala, da jo “veseli”, da se Boris Johnson ne bo potegoval za premierski položaj. Trenutno je suspendirana, dokler britanski javni medij ne konča preiskave. Gledalci in plačniki RTV Slovenija lahko o takšnih novinarskih standardih le sanjamo. 

BBC je uvedel preiskavo po pritožbah na družbenih omrežjih, da je med vodenjem nedeljske oddaje pokazala politično pristranskost.

Croxallova je med uvodom, potem ko je Boris Johnson razglasil, da se ne bo več potegoval za vodstvo konservativne stranke, s tem pa za premierski stolček,  povedala, da je tega “vesela”. Oddaja je bila predvajana približno 90 minut po tem, ko je nekdanji premier zatrdil, da ima dovolj podpore, da se zopet poteguje za vodstvo stranke za vodstvo stranke, a se je odločil umakniti.

Ko se je program The Papers v nedeljo zvečer začel nekaj po 22.30, je Croxallova gledalcem v živo povedala naslednje: “No, vse to je zelo razburljivo, kajne? Dobrodošli v našem pogledu na to, kaj nam bodo časopisi prinesli jutri. Ali smem biti vesela? No, pa sem.”

Croxallova že med oddajo sugerirala, da krši smernice
Croxall je med oddajo tudi sama sugerirala, da bi njeni komentarji lahko kršili smernice BBC. V odgovor na šalo gosta, uperjeno proti Johnsonu, je rekla: “Verjetno ne bi smela (smeh). Verjetno s hihitanjem kršim neko grozno pravilo nepristranskosti.” V ponedeljek je tiskovni predstavnik BBC dejal: “BBC News nujno pregleduje sinočnjo izdajo The Papers na kanalu News in preučuje morebitno kršitev nepristranskosti. Nujno je, da vzdržujemo najvišje uredniške standarde. Imamo vzpostavljene postopke za vzdrževanje naših standardov in ti procesi so bili aktivirani.”

Konservativni poslanci zgroženi
Konservativni poslanec Neil O’Brien je voditeljeve komentarje označil za “samouničujoče”. Nick Timothy, prej svetovalec nekdanje premierke Therese May, je dodal: “Karkoli si mislite o Johnsonu, če vam je mar za BBC, morate razumeti, da to na noben način ni sprejemljivo od enega od njegovih voditeljev.”

Shod RTV, na katerem se prvoborci javne radiotelevizije borijo za to, da enako vedenje v Sloveniji ne bi bilo sankcionirano. (Foto: STA)

Na RTV lahko o takšnih standardih le sanjamo
Ko beremo, kako BBC preiskuje kršitev nepristranskosti že, ko se novinarka smeji šali o premieru in izjavi, da je vesela, ker ne bo več kandidiral, se nam lahko le milo stori pri srcu. Pri nas smo tako navajeni brezsramnega političnega aktivizma v levo, da nam je povsem tuje, da javni medijski zavod takole preiskuje pristranskost ene od novinark.

Si predstavljate, da bi se podobno zgodilo na RTV Slovenija in bo naš javni zavod začel preiskovati, če je novinarka kršila načelo pristranskosti, potem ko je npr. dejala, da Janševa vlada podpira neonacizem (ja – to je bilo resnično izjavljeno med oddajo Studio City). Takoj bi romala pisma v Bruselj Sophie in’t Veld in Veri Jourovi, češ kakšne represivne grozote se dogajajo našim novinarjem in kako avtokratska vlada krši njihovo pravico do avtonomije.

Slovenija kot nezrela demokracija
Tako se pač to dogaja v nezrelih demokracijah: pravica do avtonomnosti se meša s pravico do pristranskosti in politične agitacije. V zrelih demokracijah, kot je angleška, se kaj takšnega ne more zgoditi. Večina družbeno-političnih delavcev, ki aktivno sodelujejo v levih političnih agitacijah, bi po angleških vatlih službo izgubila že po nekaj mesecih. Lahko se nam le kolca po tem, da bi nekoč še mi živeli v državi, kjer novinarski standardi niso le list papirja, ki bi se mu ves DNS novinarski kolektiv smejal, medtem ko žali sebi ideološko neljube politike in pol milijona državljanov, ki se z njegovo politično pristranskostjo ne strinjajo.

Andrej Žitnik