Prejemnika Nobelove nagrade za mir sta zdravnik Denis Mukwege in jazidska aktivistka Nadia Murad

Prejemnika Nobelove nagrade za mir Denis Mukwege in Nadia Murad (vir: twitter)

Letošnja dobitnika Nobelove nagrade za mir sta zdravnik iz Demokratične republike Kongo in jazidska aktivistka in preživela ujetnica IS, ki se zavzemata za prenehanja rabe spolnega nasilja kot sredstva v vojni.

Nobelovo nagrado za mir sta letos prejela kongovski zdravnik Denis Mukwege in jazidska aktivistka in preživela ujetnica Islamske države Nadia Murad. Nagrajenca se po poročanju Reutersa zavzemata za pravice žensk in se borita proti spolnemu nasilju v vojni.

63-letni Mukwege vodi bolnišnico Panzi v mestu Bukavu na vzhodu Konga. Klinika letno sprejme na tisoče žensk zaradi posledic spolnega nasilja. Številne med njimi potrebujejo operacijo. 25-letna Muradova je zagovornica pravic jazidske manjšine v Iraku. V letu 2014 so jo v Mosulu zasužnjili teroristi Islamske države in jo v ujetništvu posiljevali.

Poudarek na potrebi po kaznovanju zločincev
Iz tega razloga je s pomočjo ZN oblikovala preiskovalno skupino, ki zbira in shranjuje dokaze o zločinih ISIS v Iraku, ki bi lahko bili vojni zločini, zločini proti človeštvu ali genocid. Kot je povedala na tiskovni konferenci na norveškem Nobelovem inštitutu, do sedaj ni še nihče v Iraku odgovarjal pred sodiščem za posilstva jazidskih žensk in deklet. Ob tem je dodala, da je še danes 3 tisoč Jazidk v ujetništvu teroristov ISIS.

Nadia Murad (Vir: Twitter)

Mukwege se po drugi strani stalno sooča s smrtnimi grožnjami. Tudi on je poudaril, da je v mirovni proces potrebno vključiti pravico. Čeprav se je II. vojna v Kongu končala že leta 2003, je nasilje še vedno velik problem v državi, kjer se paravojaške milice pogosto izživljajo nad civilisti. Po njegovem mnenju bi se stanje izboljšalo, če bi krivce za storjene zločine doletela zaslužena kazen.

Ivan Šokić