fbpx

Premier Rutte: Z nedeljo se na Nizozemskem zapira javno življenje

Premier Mark Rutte (Foto: epa)

Z nedeljo na Nizozemskem nastopi zaprtje javnega življenja. Nizozemski premier Mark Rutte je namreč po navedbah francoske tiskovne agencije AFP v večernih urah sporočil, da bodo na ta način poskusili v državi zaustaviti širjenje omikrona, ki se sicer vedno bolj širi po evropski celini. 

Vse od nedelje bodo na Nizozemskem ostala zaprta vrata gostinskih lokalov, nenujnih trgovin, muzejev, kinematografov, gostinskih lokalov, muzejev in gledališč. Po dosedanjih podatkih bodo šole  zaprte vsaj do 9. januarja.

Za zaprtje šol se je nizozemska vlada odločila, ker obstaja skrb, da bi lahko otroci, med katerimi je najvišja stopnja okužb z novim koronavirusom, okužili starejše sorodnike. “To očitno ni veselo sporočilo, ki smo ga pričakovali, ko se bliža božič. A ni presenečenje,” je pojasnil Rutte. “Ne moremo prezreti opozorilnih znakov o različici omikron,” je prepričan.

Če je bilo prej dovoljeno, da lahko posameznik na svojem domu gosti štiri osebe iz drugega gospodinjstva, je število sedaj zmanjšano na dve osebi. Izjema bo veljala le za božični dan, 25. decembra, je povedal premier Rutte. “Nocoj stojim tukaj v mrakobnem razpoloženju. Če povzamem v enem stavku, Nizozemska bo od jutri zaprta,” je Rutte po poročanju STA med drugim poudaril na novinarski konferenci, ki so jo prenašali prek televizijskih ekranov.

Sara Kovač