fbpx

Puigdemont imel zgodovinski nagovor katalonskega parlamenta

Foto: YouTube/@Ruptly TV

Predsednik katalonske regionalne vlade Carles Puigdemont je malo po 19. uri le začel svoj težko pričakovani nagovor katalonskega parlamenta. “Živimo v zgodovinskem trenutku,” je dejal in se zavzel za umiritev napetosti. Vanj so trenutno uprte oči celotne Evrope, ni pa še jasno, ali bo Puigdemont na podlagi izidov referenduma razglasil neodvisnost.

Govor je preložil za približno uro. Po nekaterih navedbah naj bi v zadnjem trenutku iskal možnosti za mednarodno mediacijo, drugi viri pa navajajo nesoglasja znotraj vladajoče separatistične koalicije.

Govor predsednika katalonske regionalne vlade Carlesa Puigdemonta lahko V ŽIVO spremljate tukaj:

Katalonski regionalni voditelj Carles Puigdemont namerava izpolniti “voljo ljudi, da Katalonija postane neodvisna država v obliki republike”. A kot je dejal v današnjem nagovoru v katalonskem parlamentu, bi s tem procesom nekaj tednov počakal in najprej rešitev iskal v dialogu z Madridom.

Ljudje so na referendumu 1. oktobra izrazili podporo neodvisnosti Katalonije, je dejal Puigdemont in zatrdil, da bo to njihovo voljo uresničil. “Danes sprejemam mandat, da Katalonija postane neodvisna država v obliki republike,” je dejal po poročanju BBC.

A kot je dodal, bi bilo treba ta proces zaenkrat zamrzniti in najprej dati priložnost dialogu. “Predlagam preložitev razglasitve neodvisnosti za nekaj tednov, da bi lahko vodili dialog,” je pojasnil in špansko vlado pozval, naj “posluša, morda ne nas, ampak koga drugega”, povzema nemška tiskovna agencija DPA.

Volja ljudi je resda, da se odcepijo od Španije, a kot je dejal Puigdemont, si želi tudi umiriti razmere. Obsodil je dejanja španske vlade, ki je poskušala na vse načine preprečiti glasovanje, a obenem priznal, da sta obe strani zaskrbljeni glede tega, kako naprej. “Vsi smo del iste skupnosti in naprej moramo skupaj. Edina pot naprej sta demokracija in mir,” je še dejal po poročanju BBC.

H. M.