fbpx

Preobrat pri severnih sosedih: Volitve v Avstriji zaradi nepravilnosti razveljavljene

Voditelj svobodnjakov Heinz-Christian Strache (levo) in kandidat za predsednika Norbert Hofer. Foto: epa

Avstrijsko ustavno sodišče je danes zaradi nepravilnosti razveljavilo predsedniške volitve, ki so potekale 22. maja in na katerih je neodvisni kandidat Alexander Van der Bellen tesno premagal kandidata svobodnjakov (FPÖ) Norberta Hoferja. Predsedniške volitve v Avstriji bo tako treba ponoviti.

“Volitve so temelj naše demokracije,” je ob razglasitvi sodbe dejal predsednik avstrijskega ustavnega sodišča Gerhart Holzinger, “varovanje teh temeljev pa je prvovrstna dolžnost ustavnega sodišča,” je poudaril ob javni razglasitvi odločitve.

“Z odločitvijo, ki jo zdaj sporočam, ni nihče poraženec in nihče zmagovalec,” je še dodal. “Služiti mora zgolj enemu cilju – povrnitvi zaupanja v našo pravno državo in s tem krepitvi naše demokracije,” je dodal po poročanju APA.

Ustavno sodišče ugodilo svobodnjakom
Ustavno sodišče je tako ugodilo pritožbi FPÖ, ki so jo svobodnjaki vložili zaradi domnevnih nepravilnosti v procesu volitev. Zanje so bili sporni predvsem rezultati volitev po pošti, saj naj bi prišlo do več nepravilnosti – od predčasnega odprtja kuvert z glasovanja po pošti do štetja glasovnic.

Razlika med 54-letnim Norbertom Hoferjem in 72-letnim Alexandrom Van der Bellnom je bila na koncu le 30.863 glasov v korist slednjega. Sprva je imel Hofer sicer minimalno prednost, a se je po štetju okoli 700.000 glasovnic, ki so prispele po pošti, rezultat prevesil v korist Van der Bellna.

N. K., STA