fbpx

Prepoved burkink potrdilo sodišče

Foto: iStock

Na prepoved nošenja Burkink v francoskem mestu Cannes, so se na sodišče v Nici pritožile tri ženske, članice skupine Skupaj proti islamofobiji. Sodišče je njihovo pritožbo zavrnilo, odvetnik treh žensk pa napoveduje, da se bo pritožil na višje upravno sodišče v Franciji.

Kot kaže, se muslimani predobro zavedajo, kako lahko izkoristijo zahodne demokratične dobrine za svoj cilj. Tokrat je njihov namen, da ustavijo pohujšanje na evropskih plažah in ženskam ‘povrnejo dostojanstvo’.

Burkini so kopalke, ki prekrivajo vse telo z izjemo obraza, dlani in stopal. V njih pa naj bi ženska uživala na plaži.
Najprej so zahtevali dan v tednu, ki bi bil rezerviran samo za muslimanke in njihove absurdne obleke. Občina je v to privolila in že so določili dan, rezerviran za Alahove častilke, ko so se prebivalci Cannesa in Francije strahovito razjezili. Kar je preveč, je preveč! Občina je predlog umaknila. Razjarjeni Francozi pa so zahtevali še prepoved burkink. Župan Cannesa David Lisnard jim je ugodil in kot razlog za prepoved navedel varnost.

Foto: iStock

Foto: iStock

V prepoved še druga mesta
Za prepoved burkini kopalk se je v teh dneh odločilo še eno francosko letoviško mesto – Villeneuve-Loubet, ki je kot razlog navedlo higienske razloge. Mesto leži le slabih 15 kilometrov od Nice, kjer je sredi julija napadalec s tovornjakom zapeljal v množico ljudi in jih ubil 84.

V Evropi 20 milijonov mulimanov
V 28 državah članicah Evropske unije uradno živi približno 20 milijonov muslimanov, kar je približno šest odstotkov celotne populacije. Največ jih živi v Franciji, okrog 6 milijonov. Pravijo pa, da veliko več. Leta 2009 je število muslimanov na svetu prvič preraslo število kristjanov.

A.J.