fbpx

Prepričljiva dvojna zmaga Aleksandra Vučića

Dvakratni zmagovalec volitev v Srbiji Aleksandar Vučić. (Foto: epa)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je razglasil zmago na predsedniških in parlamentarnih volitvah ter napovedal večino vseh glasov v srbskem parlamentu.

Za dosedanjega predsednika Aleksandra Vučića je po do sedaj preštetih glasovih volilo 59,9 odstotka Srbov, kar je okoli 2,23 milijona glasov, od skupno 6,5 milijona volilnih upravičencev. Javnomnenjske raziskave pa so že pred volitvami napovedovale, da bo Vučićeva desnosredinska Srbska napredna stranka (SNS) ohranila nadzor nad parlamentom, predsednik pa si bo zagotovil drugi mandat.

Vučič je bil v svojo zmago prepričan
Nihče v Srbiji do sedaj ni uspel dobiti toliko glasov, kar pomeni, da sem edini, ki je dvakrat zmagal že v prvem krogu,” je samozavestno dejal Vučić. Prav tako je komentiral parlamentarne volitve, da se je “Srbija dramatično pomaknila v desno” in ocenil ogromen vpliv ukrajinske krize na rezultat. Na predsedniških volitvah naj bi Vučićev najresnejši protikanditat Zdravko Ponoš, predstavnik koalicije Združeni za zmago Srbije, dobil okoli 17 odstotkov glasov, Vučiču pa je po glasovanju očital, da je svojo zmago razglasil že pred končnimi rezultati.

Veliko vlogo je odigrala Ruska invazija v Ukrajini
Vučić je izkoristil priložnost ob pandemiji in vojni v Ukrajini, za drugi petletni mandat pa se je potegoval na podlagi obljube miru in stabilnosti, saj je bila v zadnjem obdobju napada Rusije na Ukrajino, Srbija pod velikim pritiskom Zahoda, naj izbira med svojimi tradicionalnimi povezavami z Moskvo in težnjami po pridružitvi Evropski uniji ( EU). Vučić je priznal, da je konflikt v Ukrajini močno vplival na kampanjo in dejal, da Srbija ne namerava odstopiti od svoje vloge ravnotežja med kandidaturo za članstvo v EU in tesnimi povezavami z Rusijo in Kitajsko, ki je velika vlagateljica v Srbiji. Opozicija je predvidevala, da bo glasove dobila na podlagi problematike vezane za pravice, korupcijo in okoljskih vprašanj, vendar je z vojno v Ukrajini vse našteto padlo v senco zagotavljanja miru in stabilnosti, kar pa je Vučič znal izkoristiti sebi v prid.

Vučič verjame v demokratičnost Srbije (foto: epa)

“Veseli me, da je veliko ljudi glasovalo in pokazalo demokratičnost srbske družbe,” je med televizijskim zmagovitim govorom sporočil Vučić in dejal, da je dobil približno 60 odstotkov glasov.

Vučič zagotovil mir in stabilnost
Ponovno izvoljeni predsednik Srbije je zagotovil, da bo v svojem mandatu nadaljeval z ohranjanjem politike, ki je pomembna za Evropejce, Ruse in Američane, ostali pa bodo vojaško nevtralni. Pri vsem tem bo Srbija skušala ohraniti prijateljske in partnerske odnose na mnogih področjih z Rusko federacijo, saj je to v dobro njegovih državljanov in državljank, glede na to, da je Srbija v celoti odvisna od ruskega plina.  Eden od dejavnikov, ki prav tako vpliva na srbsko naklonjenost Kremlju je ta, da Kremelj podpira nasprotovanje Beograda neodvisnosti Kosova z blokiranjem njegovega članstva v Združenih narodih. Opomnimo, da je Srbija podprla dve resoluciji Združenih narodov, ki obsojata rusko invazijo na Ukrajino, je pa v dobro svoje države zavrnila uvedbo sankcij proti Moskvi.

Tanja Brkić