fbpx

Prestižna vila, raziskovalni inštitut, idilični svetilnik: Poglejte, kje bodo po novem prebivali migranti v Italiji!

Foto: YouTube.

Skupino afriških ekonomskih migrantov bodo naselili na prestižnih lokacijah na idiličnem otoku Capri blizu Neaplja, kar je sprožilo burne odzive v italijanski javnosti, poroča angleški medij Express. Mestni svet v Neaplju je namreč odločil, da bodo 22 prosilcev za azil namestili na treh različnih lokacijah v mestecu Anacapri, ki je najvišja naselbina na otoku. Za nekatere bo novi dom tamkajšnji raziskovalni inštitut, spet drugi bodo prebivali v prestižni vili iz 19. stoletja, nekaj ekonomskih migrantov pa bo nastanjenih kar v svetilniku z idiličnim pogledom na morje in otok.

Gre za kontroverzne načrte neapeljskega mestnega sveta, ki po novem programu želi ekonomske migrante karseda učinkovito naseliti okrog glavnega mesta province Kampanija, saj so Italijani tisti, ki v letu 2017 najbolj občutijo nadaljevanje migrantske krize. Javnost novice ni sprejela najbolje, prepričani so, da bi bilo treba najprej poiskati novi dom za številne revne Italijane, ki jim država še ni pomagala pri njihovih stiskah, zato živijo kot reveži na ulicah.

Kot je potrdil mestni svet, ki ga vodi župan Franco Cerrotta, bodo del migrantov naselili v Nacionalnem raziskovalnem inštitutu, ki je bil nekoč dom švedske znanstvene akademije, zdaj pa se uporablja zlasti za raziskovalne seminarje in študentske delavnice. Župan je prišel na neverjetno idejo, da del migrantov naseli kar v svetilniku na rtu Punta Carena, ki ga ima v lasti italijanska vojska. Na županovi listi novih lokacij je tudi Vila Orlandi iz 19. stoletja, ki jo upravlja Univerza Federico II, namenjena pa je konferencam in raziskovalnemu središču.

Kot poročajo angleški mediji je na italijansko ozemlje letos prišlo že več kot 28.500 migrantov, drastično povečanje števila prosilcev za azil pa sovpada s kontroverznim dogovorom med Evropsko unijo in Turčijo ter zaprtjem balkanske migrantske poti. Uradne številke sicer kažejo, da je od začetka krize leta 2014 v Italijo iz Sirije in drugih držav prišlo kar 420 tisoč ekonomskih migrantov.

Italija pa povečini ni cilj afriških in azijskih novoprišlekov, saj se želijo naseliti v bogatejših severnoevropskih državah, a ker je prišlo do zaprtja mej, italijanski migrantski kampi in tranzitna središča tako že dolgo časa pokajo po šivih.

L. S.