fbpx

Prestolnica socialistične Venezuele se utaplja v smeteh

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

Saj ni res, pa je. Venezuelska prestolnica Caracas se utaplja v smeteh, potem ko je prišlo do razpustitve mestne uprave. Po poročanjih naj ne bi bilo namer za ponovno vzpostavitev mestnih funkcij, kot je pobiranje odpadkov, kar kaže na to, da se bodo morali prebivalci sami znajti še naprej. 

Po navedbah El Nacionala se je od zaprtja župana Caracasa Antonia Ledezme in vzpostavitve nezakonitega zakonodajnega telesa Nacionalne konstitutivne skupščine okoljsko načrtovanje v mestu znašlo v veliki negotovosti. Kot posledica tega je po mestu razpršenih več ton odpadkov, v mestu pa so brez načrta za njihovo odstranitev.

Foto: iStock

Področje okolja prepuščeno samo sebi
Največjo težavo pri razpustitvi mestnega sveta predstavljajo okoljski vidiki. Brez tega telesa problem ostaja brez ustrezne rešitve, v mestu namreč ni nikogar, ki bi poskrbel za področje okolja, ki je ključnega pomena za prihodnost, je povedala Saskia Chapellín, krajinska arhitektka in profesorica na Fakulteti za arhitekturo in urbanizem Univerze v osrednji Venezueli (UCV).

Po besedah Antonia De Lisia, strokovnjaka na področju urbanega razvoja, so se vrnili nazaj v šestdeseta leta, ko še ni bil okoljskih agencij. “S Caracasom je treba upravljati kot z metropolo zaradi njegovih razsežnosti, ki jih je pridobil v tem časa, vključno z gostoto prebivalstva, pretokom in potrebami, ki so nastale kot posledice tega.”

Foto: epa

Poročilo Breitbarta iz lanskega junija je predstavil široko razširjen problem odpadkov, saj je skoraj vsak predel ulic prekrit z odpadki, ki so v črnih vrečkah ali raztreseni naokrog. Ob poslabšanju gospodarske in humanitarne krize v državi se je pojavilo vedno več ljudi, ki brskajo po smeteh. Čeprav je nekdanji predsednik Hugo Chávez uvedel nekaj okoljskih pobud za spodbujanje ohranjanja narave in trajnostnega razvoja, v državi še vedno ni učinkovite politike recikliranja.

Okoljska kriza ljudi izpostavlja resnim tveganjem za zdravje, saj je v Venezueli prisoten virus zika. Kakorkoli, zdravstveni uradniki so zavrnili pozive, naj objavijo število žrtev zaradi virusa zika, do katerih je prišlo zaradi okoljske neurejenosti, niti se niso zmenili za ministra za zdravje, ki je režim obtožil zaradi molka o tej epidemiji.

N. Ž.