fbpx

Pretepel sosedo in jo vrgel skozi okno: Muslimanski migrant oproščen umora, ker je bil v času zločina pod vplivom droge?!

Kobili Traore (Foto: družbena omrežja)

Iz Francije poročajo o še enem bizarnem sodnem primeru, ki je pokazal, kako zaščiteni so v nekaterih primerih migranti, ki jih je po vsej Evropi vse več. Francoski sodnik je namreč nakazal, da severnoafriški muslimanski priseljenec, ki je umoril judovsko sosedo, medtem pa kričal “Allahu Akbar”, ni kazensko odgovoren, ker je bil v času zločina pod vplivom marihuane.

29-letni muslimanski migrant iz Malija, Kobili Traore, je bil obtožen, da je 3. aprila 2017 brutalno pretepel svojo sosedo, 65-letno Judinjo Sarah Halimi, ter jo nato skozi okno vrgel iz njenega stanovanja v tretjem nadstropju ene izmed stavb v okrožju Belleville v Parizu. Po poročanju spletnega portala Voice of Europe je Traore med zločinom citiral verze iz Korana.

Čeprav je Traore na zaslišanju, ki je potekalo prejšnji petek, priznal svojo krivdo, pa je predsedujoči sodnik šokiral z izjavo, da je možno, da muslimanski migrant ni odgovoren za svoje dejanje, saj je bil v času njegove izvršitve pod vplivom marihuane. Pri omenjenem mnenju se je sodnik nanašal na mnenje psihiatrov, da je bil Traore v času zločina v tako imenovanem stanju “akutnega delirija”, ki ga je povzročila pretirana uporaba prepovedane droge.

Sarah Halimi (Foto: družbena omrežja)

Judovska skupnost v Franciji zgrožena 
Na omenjeno dejstvo so se z zgražanjem že odzvali v krovni judovski skupnosti v Franciji. Njen predsednik Francis Khalifat je dejal, da je odločitev sodnika “nepresenetljiva, a le težko upravičljiva“. Javnost je ob tem šokiralo še dejstvo, da je sodnik zavrnil tudi oteževalno okoliščino, po kateri naj bi bil umor antisemitskega značaja. Nekdanji policijski komisar in ustanovitelj francoskega urada za stalni nadzor nad antisemitizmom Sammy Ghozlan je v zvezi s tem poudaril, da ravno zaradi primera Halimi ni več prepričan v to, da se antisemitske zločine v Franciji obravnava na pravilen način. Odvetniki tožnika so sicer že napovedali, da bodo vložili pritožbo na sodbo.

Rajko Golob