fbpx

Pretihotapljeni migranti z ladje SOS Mediterranee bodo v Španiji mesečno prejemali 495 evrov – a iskanje dela za prejemanje socialne podpore ni pogoj!

Pretihotapljeni migranti iz Libije (foto: epa)

629 migrantov, ki jih je francoska nevladna organizacija “SOS Mediterranée” v soboto pretihotapila iz Libije, bo po prihodu v Španijo mesečno prejemalo socialno podporo v višini 495 evrov. Nov program socialnega varstva, ki ga poznajo pod imenom “minimalna socialna vključenost”, je sprejela avtonomna skupnost Valencije.

Nezakoniti migranti so takoj, ko so stopili na španska tla, upravičeni do skoraj 500 evrov socialne pomoči. Za upravičenost do omenjenega programa morajo biti posamezniki obravnavani kot “socialno ogroženi” in morajo biti registrirani v občini blizu Valencije. Za prejemanje socialne podpore pa ni starostne omejitve.

Visoka socialna podpora, brezplačno zdravstvo …
A to še ni vse. Migrantom namreč ni treba iskati dela, da bi v zameno prejeli to podporo – ki znaša več kot dvakratna minimalna plača v Maroku, državi z najvišjo minimalno plačo v Afriki (210 evrov). Tudi to še ni vse; če bodo upravičenci zboleli v roku treh mesecev po prihodu, bodo pridobili “univerzalno zdravstveno kartico”, ki jim bo omogočala dostop do brezplačnega zdravstvenega varstva.

Ladja polna migrantov iz Libije. (Foto: epa)

A. G.