fbpx

Pretresljivo: Hčerka mater prek aplikacije WhatsApp obupano prosi: “Prosim, reši naju s sinom, tukaj ni niti hrane niti pitne vode niti elektrike!”

Foto: iStock

Medtem, ko Wafa sedi v svojem skromnem stanovanju blizu Amsterdama, večkrat pogleda na zaslon svojega mobilnega telefona in v upanju odpre komunikacijsko aplikacijo WhatsApp. Vsakič, ko to stori, je polna mešanice upanja in strahu. 40-letna Wafa, zakrita s hidžabom, namreč čaka, da se pojavi znak v obliki dveh modrih kljukic, ki potrjujejo, da je Maha prejela njeno sporočilo, kar predstavlja tudi edini znak, da je njena 23-letna hči še živa. 

Maha in njen sin Odai sta ujeta v Raqqi, de facto prestolnici Islamske države v Siriji in hkrati v enem izmed najbolj izoliranih krajev na Zemlji. Ko Wafini hčerki Mahi uspe priti do redko dostopne spletne povezave in ko ni nikogar, ki bi jo lahko pri tem zalotil, stopi v stik s svojo materjo prek aplikacije WhatsApp. “Ko ne slišim ničesar od nje, je kot da bi nekaj v meni umrlo”, je za CNN dejala Wafa.

Wafa je na Nizozemsko prispela po pobegu iz Raqqe leta 2014. Svojo hčerko je pred begom pozvala, naj se ji pridruži, a tega ni želela storiti, saj ni želela zapustiti moža in sina. Obljubila ji je, da se ji bo pridružila kasneje, vendar za pobeg še ni dobila priložnosti. Verska policija Islamske države je že obglavila njenega moža, po tem ko je v njegovem mobilnem telefonu našla sporočilo, namenjeno vojaku sirskega režima. Zdaj, ko ameriške koalicijske sile vztrajno obkoljujejo trdnjavo Islamske države, pa se pobeg po prepričanju Mahe, zdi še manj verjeten, ta ji je namreč prek sporočil razkrila, da postaja vedno bolj obupana.

Foto: epa

Na voljo ni veliko čiste pitne vode
V mesecu januarju je Maha materi sporočila, da je obupana, ker je sin staknil infekcijo zaradi oporečne vode in dodala, da je skoraj nemogoče najti čisto pitno vodo. “Mati, popolnoma sem izčrpana in stanje je grozljivo. Ne zmorem več takšnega življenja, kajti moj sin je zbolel in mu ne morem pomagati, saj ni niti zdravil niti pitne vode. Zelo težko je bilo včeraj najti nekaj mleka.” Dva meseca kasneje je materi potožila, da ima nočne more, kako jo želijo ubiti. Po tem, ko je materi poslala zvočno sporočilo, pa je izbrisala vse sledi, saj so borci Islamske države povsod. “Tako sem utrujena zaradi takšnega načina življenja.” Med drugim je dejala, da se mora na vsak način vrniti, saj jo je strah aretacije zaradi pošiljanja sporočil o tem, kako je to območje nevarno za življenje. Dejstvo je namreč, da so borci prepričani, da komunikacija z ljudmi, ki ne živijo v Raqqi, predstavlja kriminal.

Foto: iStock

Nakup živil je zelo drag
Eno izmed sporočil, ki je Wafo zelo pretreslo, pa je, ko ji je hčerka sporočila, da je življenje tam nemogoče, ker ni niti hrane niti elektrike, za razliko od borcev, ki imajo na voljo vse za lepo življenje. Šele po dveh mesecih od tega sporočila se ji je hčerka spet javila in sporočila, da so se vmes preselili in da je njen sin popolnoma izčrpan od vsega. Povedala je, da je vas, v katero so se preselili, zelo izolirana in zapuščena ter dodala, da je zato nakup živil zelo drag. “Ne morem si privoščiti mleka za sina, zelo dragi pa so tudi vložki.”

Foto: iStock

Maha je junija zaprosila svojo mater, naj ji pomaga pri pobegu iz tega grozljivega stanja. “Utrujena sem in moj sin je popolnoma izčrpan.” Poleg tega ji je povedala, da se ji niti ne sanja, kako težko je življenje tam in dodala, da se boji, da ne bo več dolgo vzdržala in bo naredila samomor. Prosila jo je za pomoč in jo pozvala, naj prosi vsakogar, vse od novinarjev do zdravnikov. V zadnjem sporočilu, ki ga poslala 18. junija, pa je zapisala, da je sin popolnoma dehidriran, saj mu oporečna voda povzroča drisko. Pozvala jo je, naj ji pomaga, saj ji otrok umira pred njenimi očmi.

N. Ž.