fbpx

Pričevanje v ameriškem senatu razgrnilo šokantno ravnanje Bidna: Vsa svarila glede umika iz Afganistana je preslišal!

Joe Biden (Foto: epa)

General ameriške vojske Mark Milley je Bidna opozoril na grozečo katastrofo v Afganistanu, vendar pa ga je predsednik gladko preslišal. To vemo zaradi iskrenega nagovora senatorjev s strani najvišjega predsednikovega svetovalca. Dejal je še, da je bil umik iz Afganistana logističen uspeh, vendar obenem strateška napaka. 

Ameriški predsednik Joe Biden, se je po mnenju svojega vrhovnega svetovalca, generala Marka Milleyja, prenaglil s svojim umikom ameriških vojakov iz Afganistana, napaka pa je že terjala astronomski davek. In kar je še bolj grozljivo: glede morebitnih negativnih posledic je bil Biden predhodno obveščen. Poznane so mu bile vse srhljive predvidljive podrobnosti, a se je kljub temu odločil, kot se je. Milley je to v torek izpričal v senatu. Sicer je Milley predsednik združenega poveljstva generalštabov in vrhovni Bidnov vojaški svetovalec, poroča USA Today.

General svojega šefa neposredno sicer ni kritiziral, je pa svojo kritiko jasno sporočil med vrsticami. Bidna je še pred afganistansko katastrofo jasno postavil pred dejstva, ki bodo sledila, če bo uresničen načrt glede naglega umika ameriških oboroženih sil iz Afganistana. Svoje mnenje glede tega je oblikoval že pred letom dni. Senatorjem je ob tem še zaupal, da od svojega mnenja ni nikdar odstopal, vse do trenutka, ko ga je za to poprosil sam Biden – ob začetku tega leta.

General je sicer predlagal, da bi v Afganistanu ostalo vsaj 2500 vojakov, dokler talibani ne bi izpolnili svojih obljub, ki so jih dali februarja leta 2020, ko so z administracijo Donalda Trumpa podpisali mirovni sporazum v Dohi v Katarju. Med obljubami je bila tudi prekinitev ognja ter prizadevanja za izpogajanje miru z afganistansko vlado. Vendar pa talibani doslej niso spoštovali skoraj nobene izmed svojih zavez. Poleg tega pa se niso želeli odreči teroristični organizaciji Al Kaidi, ki je 11. septembra 2001 napadla ZDA. Milley je senatorjem navedel tisto, za kar je bil vselej prepričan, da naj bi sledilo potem, ko bi se ameriški vojaki naglo umaknili iz te azijske države.

Biden je šel kljub svarilom “z glavo skozi beton”, Milleyjeve mračne napovedi pa so se bliskovito uresničile
Njegov seznam se bere kot litanija grozot. Afganistanska vojska in vlada naj bi propadli, sledila pa naj bi državljanska vojna oziroma prevzem oblasti s strani talibanov. Ob tem je navedel dejstvo, da je v soseščini Pakistan – država z jedrskim orožjem, ki bi se utegnil destabilizirati zaradi razmer v Afganistanu, nasilni ekstremizem pa bi se okrepil po vsem svetu. Prav tako bi rastoča beda v Afganistanu rezultirala v večjem številu ekonomskih migrantov, poslabšanjem zdravstvenega področja, na šolskem področju in na področju ženskih pravic. Obenem je Milley napovedal umore iz maščevanja. Generalove temačne napovedi so se uresničile še prej kot se je zdelo, da se bodo, saj je šel Biden “z glavo skozi beton”, samo da bi izpolnil svoje volilne obljube in vrnil domov relativno majhne vojaške enote.

Domen Mezeg