fbpx

Prihaja nova knjiga o generalu Milleyu, ki je vodil umik iz Afganistana: Trumpa je večkrat izdal!

Načelnik Združenega štaba Oboroženih sil ZDA general Mark Milley (foto: EPA)

Je načelnik Združenega štaba Oboroženih sil ZDA general Mark Milley ravnal razsodno ali je pravzaprav izvedel nekakšen vojaški udar? Poleg tega, da je presegel svoja pooblastila in deloval mimo nekdanjega predsednika Donalda Trumpa, se je tudi dogovarjal s Kitajsko, ki je konec koncev za ZDA predstavlja sovražno silo. Tako bi ga lahko označili tudi za izdajalca. Za povrhu še nesposobnega, če sodimo po izvedenem umiku iz Afganistana, ki ga je Trump označil za katastrofalnega.

V novi knjigi je Bob Woodward zapisal, da je načelnik Združenega štaba oboroženih sil ZDA general Mark Milley v lastne roke vzel strogo zaupno akcijo, da bi tedanjemu predsedniku Donaldu Trumpu preprečil ukaz vojaškega udara ali izstrelitve jedrskega orožja. To se je zgodilo 6. januarja letos po vdoru Trumpovih privržencev Kongres. Med drugim naj bi tudi Kitajski zagotovil, da ne bodo napadli prvi – s kitajskim generalom se je zadnjič pogovarjal oktobra lani, ko je Trump napadal Kitajsko zaradi zaostritev v Južnokitajskem morju.

Woodward, ki je za Washigton Post poročal tudi o zadevi Watergate, je knjigo Peril napisal skupaj z Robertom Costo. V knjigi je navedeno Milleyjevo opozorilo, ki ga je dva dni po vdoru izrekel visokim uradnikom Pentagona, in sicer da naj ga vključijo v vse vojaške odločitve, vključno z jedrskimi. Knjiga tudi razkriva, da se je Milley pogovarjal s kitajskim vrhovnim generalom in mu zagotovil, da ZDA ne bodo napadle. Generalu Liju Zuochengu je to zagotovil štiri dni pred volitvami. Prvi klic naj bi sprožila obveščevalna služba, ki je namigovala, da Kitajci verjamejo, da se ZDA pripravlja na napad. Milley je kitajskemu generalu celo obljubil, da ga bo opozoril v primeru ameriškega napada. Trumpa o klicu ni obvestil, piše Breibart.

Foto: EPA

V knjigi je prav tako zapisano, da  je Milley predsednici predstavniškega doma Nancy Pelosi dejal, da se z njo strinja o vsem, potem ko ga je poklicala in pritiskala nanj, naj zavaruje jedrsko orožje v državi, ter Trumpa označil za norega. Woodward in Costa pišeta, da se je Milley po klicu s Pelosijevo odločil, da mora ukrepati, poveljnikom vojaških služb in takratni direktorici Cie Gini Haspel pa je rekel, naj pozorno spremljajo dogajanje. Zapisala sta: “Milley je nadzoroval mobilizacijo ameriške države nacionalne varnosti brez vednosti Američanov ali preostalega sveta.” Nekateri trdijo, da je Milley prekoračil svoja pooblastila in prevzel izredno moč, vendar pa naj bi general vse to počel v dobi veri, da bi zagotovil, da v mednarodnem redu ne bo prišlo do zgodovinskega preloma niti do nenamerne vojne  s Kitajsko ter uporabe jedrskega orožja.

Sara Bertoncelj