fbpx

Našel morilca in dve žrtvi – nato je bil odpuščen, ker je kršil pravice morilca

Britanski policist, slika je simbolična (Foto: Epa).

Britanski detektiv Steve Fulcher, ki je odkril morilca dveh žensk, je žrtvoval svojo kariero, zdravje in srečo, da je psihopatski morilec končno obsojen. Zaradi postopkov in načina delovanja sodnega sistema se sprašuje o delovanju moderne policije. 

Leta 1986 se je zaposlil pri policiji kot 21-letni policist. Po vidnih dosežkih je napredoval in se izšolal za kriminalista ter postal višji detektiv. Zaradi vestnega in uspešnega dela je bil razglašen za policista meseca v okrožju Wiltshire, pozneje pa je bila njegova kariera  uničena, saj je bil v procesu proti dvojnemu morilcu Christopherju Halliwellu odpuščen zaradi slabega vodenja preiskave.

Kako je potekal postopek?
Ko so 19. marca 2011 prejeli klic o izginotju Sian O’Callaghan, je pri preiskavi upošteval glavno načelo varovanja žrtve, kot če bi bila ugrabljena oseba morda še živa. Storilec je bil zasledovan in opazovan, dokler ni v lekarni kupil ogromne količine uspavalnih tablet. V nameri, da preprečijo morebitni samomor storilca, so Halliwella aretirali kot osumljenega ugrabitve, čeprav so tvegali, da bi ugrabljena žrtev  lahko v času pridržanja “ugrabitelja” umrla.

Kdaj so pravice zares kršene?
Storilec se je po strokovnih zaslišanjih odločil razkriti mesto zakopanega trupla; takrat bi detektiv  moral zaradi spremembe postopka aretacije (ugrabitev se je spremenila v umor) ponovno opozoriti Halliwella na njegove pravice in ga spomniti na odvetnika. Po razkritju prvega groba je sledilo tudi razkritje groba druge žrtve, do česar pa ne bi prišlo, če bi prekinil storilčev miselni tok.

Forenzične raziskave potrdile storilca
Leta 2011 so bili na voljo forenzični dokazi za obsodbo morilca v zvezi s primerom Godden in tudi priznanje storilca, a je storilčeva obramba dosegla, da se ustavi postopek proti Halliwellu zaradi domnevne kršitve pri policijski preiskavi in da se priznanje storilca šteje kot neveljavno.

Napaden pravični član družbe
Fulcher je v tem času postal nezaposljiv policist in je delal kot svetovalec za Somalijo. Njegovo družinsko življenje je utrpelo veliko škodo. Sledili so javni napadi zoper Fulcherja, kot da bi šlo za primer razkrite korupcije. Leta 2014 je proces dosegel dno: Fulcher je bil obsojen hujše kršitve, ker je pospremil žrtvino mater, ki ga je prosila za spremstvo.

Sodni procesi dolgi kot jara kača
Na srečo so forenzične preiskave potrdile, da je Halliwell res ubil l. 2011 Sian O’Callaghan, čeprav je šele 5 let in pol kasneje Fulcherju uspelo dokazati tudi mesto pokopa prve žrtve Becky Godden, ubite l. 2003. Starši žrtev so podali izjave, da so končno dosegli zadoščenje z obtožbo morilca njihove hčere.

Fulcher je izjavil, da delo papirnatih uradnikov povečuje norost pravnega sistema in utrjuje obsedenost s procesnim pravom pred pravicami žrtev in njihovih družin. “Nihče ne bi rad nazaj starih časov, ko je policija grobo kršila pravila, toda sedaj se je nihalo predaleč zanihalo v zaščito kriminala,” je še dodal.

Ko pravila ovirajo preiskavo
Ta obsedenost s procesom po njegovem mnenju onemogoča, da bi lahko primere nemoteno raziskovali. Prepričan je, da če bi dobesedno sledil predpisanemu postopku, ne bi nikoli našli Sianinega in Beckyjinega trupla: “Javnost mora izvedeti, česa policija ne bo storila, če bo izginila  njihova hči. To je pravi škandal!”

Detektiv Fulcher je za medije izjavil tudi, da je bilo verjetno še več žrtev istega storilca, ker je med 2003 in 2012 predolg premor.

Konec dobro, vsaj nekaj dobrega 
Včeraj je sodni postopek dočakal epilog. Sodnik John Griffith Williams je potrdil, da je detektiv Fulcher ravnal v dobri veri in še, da v zakonodaji obstaja temeljna napaka, ko bi moral detektiv zavrniti prostovoljno priznanje storilca. Fulcher je bil rehabilitiran na delovno mesto in prejel tudi kraljičino policijsko medaljo, ki velja za najvišje izkazano čast v policiji.

Ko se ozremo po domačih sodiščih, ne moremo mimo domačih primerov, ki bi morali biti obsojeni, in mimo tistih, ki so bili obsojeni, čeprav ni bilo pridobljenih nobenih dokazov.

A. B.