Prijeli tihotapce migrantov

Slika je simbolična. Foto: epa

V sredo so na zahodu Grčije aretirali šest tihotapcev beguncev, ki so poskušali z manjšim letalom iz Grčije v Italijo pretihotapiti sedem iraških migrantov, je sporočila grška policija. Med aretiranimi so štirje Grki in dva Iračana. Iz Grčije poročajo tudi o številnih pretepih med migranti različnih narodnosti.

Ob aretaciji so skupini zaplenili letalo vrste piper, skoraj 35 tisoč evrov gotovine, dva avtomobila, 700 gramov marihuane in naboje za puško. Vodja skupine naj bi bil eden od aretiranih Iračanov.

Tihotapci vsakemu migrantu zaračunali do 7500 evrov
Kot je še sporočila grška policija, je skupina doslej v Italijo pretihotapila 12 skupin migrantov. Vsak migrant je moral tihotapcem odšteti od 4500 do 7500 evrov.

V Grčiji je obtičalo že dobrih 46 tisoč migrantov
Po zaprtju balkanske begunske poti je v Grčiji po zadnjih podatki sicer obtičalo dobrih 46 tisoč migrantov, je danes v Atenah objavil vladni štab za krizne razmere. Na egejskih otokih naj bi tako bilo skupno okoli 7300 migrantov, okoli 13.600 jih je na območju Aten, okoli 12.000 jih v Idomeniju na meji z Makedonijo ali drugod na severu Grčije.

Število migrantov, ki iz Turčije prihajajo v Grčijo, se vztrajno povečuje. Samo v noči na danes je prišlo 670 migrantov, dan prej jih je bilo 239.

Številni pretepi med migranti
V pristanišče Pirej je danes z otokov Lezbos in Ios prišlo 640 migrantov, dan prej 450. V Pireju je trenutno v skladiščih in šotorih nastanjenih več kot 4500 ljudi. Po poročanju medijev pogosto prihaja do pretepov med migranti različnih narodnosti, še poroča dpa.

N. K., STA